– Nej naturligtvis inte. Jag är affärsbiträde och jobbar både på golvet och i kassan. Men jag tycker verkligen om mitt arbete och kunderna betyder så otroligt mycket för mig, säger Marianne Niklasson lite med andan i halsen.

Det senaste dygnet har varit hektiskt. I går var det prisutdelning, en check på 50 000 kronor och många grattis från arbetskamrater, kunder och chefer. För Marianne Niklasson var det en lättnad att äntligen få berätta. Hon har vetat om att hon vunnit i en månad, men lovat att hålla tyst så att Hemmets Journal skulle hinna få ut sin tidning och vara först med nyheten.

– De ringde den 12 november och meddelade att jag vunnit. Det var väldigt stort. Den 12 november 2001 blev jag utsatt för ett rån i butiken, och sedan dess har det varit en jobbig dag för mig. Nu plötsligt fylldes den dagen med något gott. Det känns väldigt speciellt.

Hemmets Journal delar ut priset för att rikta strålkastarna mot människor som inte annars syns så mycket i medierna, enligt chefredaktören Håkan Ström. En kund nominerade Marianne Niklasson, och som en av fem kandidater fick hon flest röster från sina kunder och från Hemmets Journals läsare. Varför just hon vunnit vill och kan hon inte svara på. Men hon har jobbat i samma butik i över 20 år.
– Det blir lite familjär stämning här, och man kommer nära sina kunder i en liten butik, säger hon.

Vad ska du göra med pengarna?
– Jag har tänkt att vi ska åka utomlands med familjen. Om vi kan få till det så vi kan åka allihop. Det är lite svårt när man har stora barn.

Fakta

Marianne Niklasson

Jobbar: som affärsbiträde i Coop Konsum Skogsgatan i Kristinehamn
Bor: i Ölme utanför Kristinehamn
Ålder: 47 år
Familj: sambo, tre barn, ett barnbarn ett bonusbarnbarn