Det är visserligen femte året i rad som Coop Forum i Kalmar stänger på julafton och juldagen, men de anställda är så glada att de tackat sin chef i en annons i lokaltidningen.
– Hon förstår att vi också vill ha helgfrid, vill vara med familjen. Man ska inte behöva åka iväg om man inte har ett jobb som måste vara igång, som sjukvården. Det är ingen nödvändighet att storhandla de här dagarna, säger Anneli Eklöf som jobbar i butiken.

Hon är också ordförande i butikens fackklubb. Att stänga på julafton var något som klubben förhandlade sig till, som en kompensation när butiken förlängde öppettiderna till 22. Juldagen har de alltid haft stängt.
– Klart att hade julafton varit en väldigt vinstdrivande dag skulle det vara svårare att driva igenom det, säger Anneli Eklöf.
Både kunder och anställda ser positivt på att de har stängt, är Anneli Eklöfs uppfattning. Att personalen går miste om välbetalda ob-timmar är det värt.

Stormarknadschefen Elisabeth Stake jobbade inte på Coop Forum i Kalmar när de började hålla stängt på julafton, men det är inget hon vill ändra på.
Att ge de anställda julledigt – handlar det om välvilja eller om att spara pengar, att hålla öppet innebär dyra ob-timmar?
– Det är inte av ekonomiska skäl. Vi har väldigt generösa öppettider hela året, men två dagar på året är det lite speciellt. Det är jul och alla har sina traditioner. Att ha de två dagarna av vila tycker jag är viktigt, säger Elisabeth Stake.
Däremot tror hon att julledigheten kan bli svår att försvara för Coop centralt så länge till. De flesta andra butiker har öppet.

Coop centralt har ingen samlad bild över hur deras butiker har julöppet. Om man ska hålla stängt är det inget en butik får bestämma själv, utan det ska ske i samråd med ledningen.
– Målsättningen är att det ska vara öppet, men det kan finnas lokala variationer, säger Magnus Nelin, presschef för KF och Coop.

Arbete under jul och nyår

Detta säger kollektivavtalet

De som jobbar i butik med kollektivavtal har rätt att vara lediga antingen på julafton eller nyårsafton. De har också rätt att vara lediga på julafton minst vartannat år.

De som jobbar på Coop har en speciell förmån. De får byta ut ledigheten på julafton mot en "annan kulturell högtidsdag", enligt deras kollektivavtal.

Jul- och nyårsafton räknas som lördag när det gäller ob-tillägg.

Julledigt

Så här håller de stora kedjorna julaftonsöppet

• Ica centralt ger inga rekommendationer om öppettider till sina butiker. Det är upp till varje enskild handlare. Man har ingen samlad bild av hur butikerna har julöppet, men till exempel Coop Forums konkurrent Ica Maxi i Kalmar har öppet klockan 8-13 på julafton.

• Alla Willys-butiker utom i den i Linköping Tornby har öppet på julafton. Vanligaste tiden är klockan 8-14. Butiken i Linköping stänger för att den ligger i ett köpcentrum som är stängt. Willys-butiken har haft öppet tidigare, men kunderna hittade inte dit. Chefen har sökt dispens för att få stänga.

• Alla Hemköp-butiker har öppet på julafton. Den som har öppet längst är butiken vid Östermalmstorg i Stockholm, klockan 7-19. Butiken är nyöppnad, så man har inga tidigare jular att referera till. Om man håller öppet lika länge nästa år beror på hur försäljningen går.