En butiksanställd morgontrött läsare vaknar garanterat till och tror kanske att ”yes, nu äntligen har politikerna fattat något”. Men så är det inte. Visserligen pratar statsministern om att reformer måste växa ut och nå fler, breda LO-grupper. Men tyvärr har han noll koll. Han utgår från att deltid är självvalt och att LO:s kvinnor genast kommer att börja jobba heltid bara man bygger ut jämställdhetsbonusar och rutavdrag. Käckt uppmuntrar Reinfeldt kvinnor att inte baka bullar och hålla reda på barnens matsäckar – som om heltidsjobbet fanns där för kvinnan i LO-kollektivet bara hon slutade med det. Suck.

Hur är det då? Jo, ta till exempel Ikea, en känd och stor arbetsgivare i handeln. Där har det blivit så ont om heltider att facket satsar på ett särskilt projekt för att ge de anställda drägliga villkor. Nära hälften av de anställda på Ikea Kållered utanför Göteborg hade kontrakt på färre än tio timmar i veckan, när Handelsnytt undersökte saken i våras. Och det berodde inte på att de anställda var hemma och bakade bullar, utan för att företaget inte vill ge mer tid.

Tendensen är densamma hos de flesta stora arbetsgivare i detaljhandeln, ta Ica som exempel. Det blir färre heltider, inte fler och orsaken är inte kvinnors motstånd till att jobba heltid.
För de anställda handlar det om att kunna få arbeta så mycket att det går att leva på lönen. För arbetsgivarna är en rätt till heltid det värsta som skulle kunde hända, eftersom det inte går att få ihop bemanningen utan deltider, resonerar de. Men parterna (det vill säga Handels och Svensk Handel) är ändå överens om att få till fler heltider via avtal. Det finns en särskild arbetsgrupp som ska börja med att kartlägga hur det ser ut i företagen.

Det är bara att hoppas på att parternas jobb ger de anställda mer än vad statsministerns inställning kan göra.

I vår har Handels kongress och då ska riktlinjerna för förbundets verksamhet de nästkommande fem åren dras upp. Gissa om det kommer att handla mycket om arbetstider, heltider och deltider! Många motioner gäller förslag som rör det området.

Under 2010 har den kanske hetaste frågan i våra spalter varit den om inhyrning och bemanningsföretag. Frågan lär aktuell nästa år också. Till kongressen, exempelvis, finns många motioner som rör inhyrning och bemanning på ett eller annat sätt, med krav på allt från olika slags begränsningar till ett totalt förbud. Men Handels medlemmar kan förstås inte bestämma att inhyrning och bemanningsföretag ska förbjudas, bara hur det egna förbundet ska arbeta med frågan.

Det blir spännande i början av nästa år, när förslaget om hur Sverige ska ta till sig EU:s bemanningsdirektiv blir klart. Det handlar inte om begränsningar, tvärt om går det ut på att skydda inhyrda och att ta bort eventuella begränsningar som finns mot bemanningsföretag. Spännande blir det också att se vad parternas kartläggning av inhyrning och bemanning ger – hur ser det egentligen ut på företagen, hur vanligt är det att delar av personalen är anställda av bemanningsföretag?

Frågan om inhyrning/bemanningsföretag och om villkoren för arbetet – heltid, deltid, visstid – står förstås högt upp på Handelsnytts agenda att bevaka och undersöka nästa år. Liksom allt annat som rör Handelsmedlemmars arbetsliv. Tipsa oss om det du vill att vi ska skriva om!

Tack för det här året!