Tre dagar före julafton fick de anställda på Hemköp i Gävle veta att butiken läggs ned. Men tidpunkten för beskedet spelade inte så stor roll, säger Theresia Åhlund, som jobbat där i 21 år och är klubbordförande på arbetsplatsen.
–  Det har gått rykten om att vi ska läggas ned så länge så vi tyckte att det var bättre att få beskedet direkt. Ingen är särskilt förvånad, säger hon.

Nedläggningen berör 10 fast anställda och ett antal extraanställda på Hemköps-butiken, som har funnits på samma plats i 40 år. Flera av dem har liksom Theresia Åhlund jobbat där länge. Som längst i 35 år.

Enligt Hemköps pressekreterare Ingemar Kroon har försäljningen gått bra men när ett nytt hyresavtal skulle tecknas hoppade kedjan av. Bland annat ansåg man från Hemköps sida att det skulle bli för dyrt att stanna kvar med tanke på de omfattande renoveringar lokalen är i behov av.
– Vi vill gärna att det ska finns en Hemköpsbutik i Gävle, men i så fall mer centralt eller i ett bostadsområde där det inte är lika tätt mellan konkurrenterna, säger Ingemar Kroon, pressekreterare på Axfood som äger Hemköp.

Några konkreta planer på ett nytt Hemköp finns dock inte i nuläget.  Dröjer det längre än nio månader innan det blir något finns inte heller någon återanställningsrätt att hoppas på för Theresia Åhlund och hennes kollegor.  Måndagen den 17 januari inleds förhandlingar mellan fack och arbetsgivare om uppsägningsvillkoren.