Bokdistributören Förlagssystem lägger ner lagren i Västerås, Morgongåva och Kallhäll utanför Stockholm i samband med att det nya centrallagret i Falun tas i bruk i februari. De tre lagren har alla tillhört andra företag som sugits upp i Förlagssystem då företaget växt.

Lagret i Kallhäll togs över från bokförlaget Natur & Kultur år 2008.
– Ända sedan Förlagssystem tog över har vi vetat att vår arbetsplats ska läggas ner. Alla som ville fick följa med till Falun, men bara någon enstaka har nappat. Vi övriga är uppsagda till sista februari, säger Björn Arntsén, klubbordförande på lagret i Kallhäll med 18 anställda.

Lagret i Västerås tillhörde tidigare Ica-förlaget (nuvarande Forma Publishing Group). Lagret i Morgongåva tillhörde konkurrenten Seelig & Co som Förlagssystem köpte 2006. I Falun har Förlagssystem fram till i dag haft två mindre lager. Samtliga lager ersätts med det nya centrallagret som kommer att rymma över 30 miljoner böcker. Det kan bli aktuellt att nyanställa personal i Falun, men vd Per-Olof Hamrin kan inte säga hur många.
– Vi får se. Arbetet blir effektivare när vi koncentrerar allt till en byggnad och moderniserar arbetet med ny teknik, säger Per-Olof Hamrin.

Fakta: Förlagssystem

En av tre bokjättar

Förlagssystem lagrar och distribuerar böcker åt bokförlag, bokklubbar och bokhandlar. Förra året distribuerades 28 miljoner böcker. Företaget har cirka 200 anställda.

De främsta konkurrenterna är Samdistribution som ägs av Bonniers och Liber Distribution som bland annat distribuerar böcker åt Norstedts förlagsgrupp.