– Målet är att byta ut alla kvitton med bisfenol i mars, säger Coops pressekreterare Janne Pettersson.

Att Coop ännu inte hittat ett alternativ beror inte på att frågan anses oviktig, försäkrar han. De har helt enkelt inte blivit färdiga med upphandlingen ännu, som pågår gemensamt med Finland via Coop Trading.

I augusti presenterade Vetenskapsradion en forskningsrapport om att kvittopapper innehåller höga halter av bisfenol A, en hormonförstörande plastkemikalie som används i beläggningen på pappret och gör att det ändrar färg när det värms upp.

Efter rapporten lovade bland annat Ica och Axfood, som äger Willys och Hemköp, att inga butiker som beställer nya kvittorullar efter årsskiftet får papper som innehåller bisfenol. Det är nu gjort, även om enskilda butiker fortfarande kan ha kvar äldre kvittopapper i sina egna lager.

Men Coop ville då inte ge något besked om när de skulle byta ut sina kvittorullar, eftersom det enligt dem inte finns några faktiska gränsvärden för halten bisfenol A på papper (se ”Giftfria kvitton dröjer”).

 

Fakta:Bisfenol

Tränger in genom huden

Bisfenol A förs över från kassakvittot till huden på fingrarna och kan på så vis tränga sig in i blodomloppet.
Forskare har tidigare slagit larm om att den skadliga kemikalien bisfenol A finns i hårdplats som till exempel finns i nappflaskor. I dag finns dock bisfenol A-fria nappflaskor.