En uppmärksam mamma undrade varför Lindex barnkläder ofta var mindre för flickor än för pojkar. Det vill säga, samma storlek 116 centilong är mindre när den tillverkats för flicksortimentet, jämfört med det för pojkar. Svaret hon fick från butiken var att killar behöver mer rörelseutrymme än flickor, eftersom de busar runt mer.

En sån förklaring vågar sig inte företagets presstjänst på. Istället säger man att sortimentet ser ut som det gör eftersom kunderna vill ha det så.
Hmm kunderna vill ha det så. Skulle inte tro det, om man tar del av de hundratals ilskna föräldrainlägg om barns klädstorlekar på bloggar och i debattforum.

Och hur är det hos andra kedjor? Likadant, förmodligen. Bland blogginläggen märks mamman som upptäckte att flick- och pojkstorlekarna var olika på Åhléns. Butiksbiträdets spontana reaktion att det måste vara felmärkt stämde nog inte överens med verkligheten.

Kanske vi får se fler föräldrar som går runt och mäter barnklädernas flick- och pojkstorlekar i butikerna. Och fler som kräver att flickor och pojkar behandlas lika när de är så små att det faktiskt inte spelar någon roll för passformen om det är tjej- eller killkläder. Och om det är så att kedjorna bara gör det vi kunder vill ha så är det ju ingen match att ändra på den här totalt omotiverade skillnaden i hur könen behandlas, eller hur!

Läs blogg och artikel
Om Klara är 116 cm och Kalle är 116 cm, hur mycket längre är då Kalle?
Pojkars kläder större än flickors