Liksom förra året har även vintern i år blivit snörik. De stora butikskedjornas platta tak har snabbt täckts av snö.  På vissa håll har byggnaderna bågnat under tyngden, vilket medfört risker för såväl personal som kunder.

På Coop Extra i Falköping upptäckte personalen lördagen 8 januari att plåten vid tak och väggar börjat röra på sig och tyckte att det knarrade olycksbådande i lokalen. Skyddsombudet och butikschefen uppmärksammades på detta och inom cirka tjugo minuter var butiken evakuerad och stängd.
–    Det gick fort och vi var inte särskilt rädda men det kändes säkrast att göra så, säger Madeleine Filipsson som är skyddsombud på Coop Extra i Falköping.
Räddningstjänsten kom dit och slog fast att taket måste skottas innan butiken kunde öppna. Vid 10.00 på måndagen var snön borta, taket inspekterat och butiken öppnad igen. Enligt butikschefen Ulf Ahlteg var personalen aldrig utsatt för någon större risk då byggnaden är gjord så att taket ska kunna sjunka lite.
–    Men det är klart att står man där när sprintarna flyger ut så känns det ju lite obehagligt, säger Ulf Ahlteg.

Händelsen förra vintern då taket på ICA Maxi i Kristinehamn rasade in och butiken förstördes, har lett till att kedjorna i år tagit snön på allvar.
–    Vi har gått ut med information till våra fastighetsägare om vikten av att snöröjningen sköts och skriftligen uppmanat handlarna att vara extra uppmärksamma vid tunga snöfall säger Mikael Johansson, chef på Ica Fastigheter Sverige AB.
Ica har också tagit fram snöröjningsplaner för taken på de fastigheter de själva äger och sett till att förvaltare av Ica-butiker hållit stadig kontakt med fastighetsskötarna. Det förebyggande arbetet kan ha lönat sig. Ännu i vinter har ingen Ica-butik behövt stänga på grund av rasrisk.

Även Coop har gått ut med information till alla sina butiksägare om att ligga på fastighetsägarna om skottningen. Trots det har några butiker  fått evakuera.
Också Willys och Onoff har haft butiker som tvingats stänga under den mest snötyngda perioden i år. I båda fallen drog räddningstjänsten slutsatsen att taket borde skottas innan de fick slå upp dörrarna igen.