Runt årsskiftet anställde bemanningsföretaget Studentconsulting omkring 160 personer för uthyrning på H&M:s lager för nätförsäljning och postorder i Borås. De fick kontrakt på sex eller tolv månaders jobb. Men redan nu får 70 av dem sluta. Berivan Mohammed, pressansvarig på Studentconsulting, menar att det inte alltid är så lätt att förutse hur mycket personal som behövs.
– Tack och lov brukar det funka bra, men ibland räknar vi fel. Det var mindre att göra i Borås än vad vi hade förväntat oss, säger hon.

En visstidsanställning får enligt kollektivavtalet för bemanningsföretag avbrytas med 14 dagars varsel. De anställda får inga nya uppdrag utan sägs upp helt från Studentconsulting. Bemanningsföretaget jobbar på att hitta nya arbetsplatser för dem.

Vilka 70 som får gå har bestämts efter personliga samtal.
– Det är olika saker som vägt in. Jag kan inte ge dig något skäl, det finns ingen röd tråd, det kan vara 70 olika, säger Berivan Mohammed.

Enligt reglerna för bemanningsföretag är det varken Handelsklubben på lagret eller Handels ombudsman som förhandlar för Studentconsultings anställda. Ansvarigt fackförbund är Seko, som i detta fall inte varit inblandat.
– Det kan man med facit i hand tycka att vi borde ha varit. Studentconstulting får lov att avbryta visstider, men det skulle nog kunna vara en MBL-fråga om vilka som får gå och hur informationen går ut, säger Sekos ombudsman Maud Kjellberg.

Handels organiserar de på lagret som är anställda av H&M. Ombudsman Tony Karlstedt tycker att H&M gjort rätt så tillvida att de inte sagt upp några ur sin egen personal.
– Det är bemanningsföretagen som ska vara flexibiliteten, inte den ordinarie personalen.

Bakgrunden till att H&M hyr in personal är att Storbritannien blivit en ny marknad för nätförsäljningen. Efter sommaren ska hanteringen flytta till Polen.