– Det är ju så klart fantastiskt roligt att intresset verkar vara så stort igen, säger Stefan Carlén som är chef för verksamhetsenheten på Handels.

Under vecka sex besökte representanter för Handels sammanlagt 9 254 arbetsplatser runt om i landet. Man hann under den tiden prata med 17 109 anställda varav 7 586 var oorganiserade.  566 av dem har redan valt att gå med i facket. Det är 169 fler än förra året och slår även det tidigare rekordet som låg på 485.

Traditionen, att förtroendevalda och anställda inom Handels går ut på arbetsplatserna för att möta medlemmar och värva nya har pågått sedan 1996. Att det gått så bra i år tror Stefan Carlén delvis beror på att man höja kvalitén på samtalen genom att försöka få folk att förstå vad facket betyder till exempel för löner och arbetsmiljö inom handeln.
– Det kan man också se statistiken att det varit framgångsrikt. 

Frekvensen på antalet oorganiserade som valde att gå med i år har gått upp från förra årets 4 procent till 7,5 procent i år, säger Stefan Carlén.
Dessutom säger han att man räknar med att antalet nyinkomna medlemmar under mars kommer att vara ungefär 500 fler än övriga månader under året.
– Vi kallar det marseffekten och det är en konsekvens av vecka sex, säger Stefan Carlén.