Det finns absolut ingen meningsfull information i att hänga ut en specifik avdelning genom att skriva ”Dyrast är det i Borås” utan att gå in djupare på vilken avgiftsklass vi ligger högst i eller att jämföra hur mycket våra avgifter skiljer sig mellan den avdelning som har näst högst avgift. (länk till artikeln i Handelsnytt)

Jag har den stora äran att få arbeta som medlemsvärvare och har inga större problem att sälja in medlemskapet, idén med fackföreningsrörelsen och att diskutera försäkringarna som mervärde för fackavgiften. Däremot har jag väldigt svårt att motivera för en deltidsarbetande butiksanställd att det inte är så mycket pengar i kontrast till vad man får ut av fackavgiften. Tänk er själva att behöva välja mellan mat på bordet månaden ut, eller att betala in fack- och a-kassevgiften. Det är den verklighet jag har stött på sen jag kontinuerligt besökt arbetsplatser.

Så när jag läser den här artikeln om att Borås är den avdelningen med dyrast avgift kan jag inget annat göra än att hoppas på att medlemmarna i den här avdelningen inte läst Handelsnytt. Än mer hoppas jag på att de ställer avgiften i kontrast till vad de får ut. Det är heller inte så att vi lägger pengarna på hög för att ha i sämre tider. De tiderna är här nu, vilket ingen kan ha missat. Hade det inte varit som så att avdelningen hade haft kapital att ta av hade vi aldrig kunnat satsa på medlemsvärvning, täcka samtliga gymnasieskolor med program under våra avtal eller ständigt öka antalet nöjda medlemmar.

Därför ställer jag mig frågan vilket jag hoppas att flera av era läsare gör. Är det vår tidning eller har ni blivit Se & Hörs lillasyster?

Tobias Edin

Fackavgiften ska bli mer lika över landet