Örnblicken sveper över salongen så fort hon kliver in. Arbetsmiljöinspektör Marianne Alfons kan snabbt konstatera att någon uppenbarligen tänkt en hel del på arbetsmiljön här. Frisörstolarna där de sju anställda jobbar går att sänka riktigt lågt så att kortväxta frisörer kan få en bekväm arbetsställning även med högresta kunder.  Fönarna som används är både lätta och tysta. Handfaten för schamponering har en ergonomisk utformning. Dessutom finns ståstödsstolar med sadelsits så att frisörerna kan variera sin arbetsställning och avlasta rygg och ben.

– Det tog flera år att lära mig använda klippstol, men visst är det bra, säger Marie som inte vill ha sitt efternamn i tidningen. Frisörer är helst bara förnamn med sina kunder, förklarar hon.
Marie är Handelsombud på salongen vid Vasaplatsen där hon jobbat i 13 år. Hennes 32 år i yrket har satt sina spår.
– Eksem, nickelallergi och stelhet i axlarna. Men det var värre på 80-talet när vi hade mycket mera föningar, minns hon.

Hon utnyttjar den årliga tusenlappen i friskvårdsbidrag till att träna på Friskis & Svettis, och är också tacksam för att arbetsgivaren betalar fotriktiga arbetsskor.
– Jag har minst två par som jag byter mellan.
Elisabeth Byred berättar att ett korkskikt under trägolvet ger välkommen svikt i underlaget.
– När jag började gällde stengolv och högklackat. Det var vansinnigt!

Näst efter belastningsbesvär är kemiska faktorer den främsta orsaken till arbetssjukdomar hos frisörer. Marianne Alfons vill titta på platsen där frisörerna blandar till vätskor för färgning och permanent. Det finns gummihandskar men saknas skyddsglasögon, konstaterar hon.
Kemikaliehanteringen sker inte vid matplatsen, som i en annan salong Marianne Alfons inspekterat. Väteperoxid och ammoniak som extra krydda till lunchpastan accepteras inte av Arbetsmiljöverket.

Salong Saxée har en annan svag punkt som beror på det praktfulla 1800-talshus där de huserar: ventilationen.  Marianne Alfons visar bilder på utsug som leder bort giftiga ångor, men Elisabeth Byred är skeptisk.
– Skulle jag ha ett schakt genom huset upp på taket då? Det går aldrig!
Nu blir arbetsmiljöinspektören formell. Salong Saxée ska göra en riskbedömning av kemikaliehanteringen med hjälp av information från leverantörerna. Om bedömningen visar att åtgärder behövs så ska det göras, noterar hon i inspektionsmeddelandet som upprättas vid besöket.

Nästa punkt gäller risk för hot och våld. Salong Saxée har aldrig drabbats direkt, men berörts av flera dramatiska händelser vid Vasaplatsen – som Bandidos bilbomb 2006 som blåste ut fönstren över frisörer och kunder. Här behövs ingen extra upplysning om krisstöd vid trauman.

Marianne Alfons berömmer Elisabeth Byred för hennes genomtänkta resonemang om arbetsmiljö. Salongsägaren är nöjd, men suckar lite vid tanken på att kanske tvingas investera i ett utsug.
– Det är jobbigt att myndigheterna ställer tuffare krav på seriösa företag med anställda än på våra mindre nogräknade konkurrenter, säger innehavaren av Salong Saxée som är med i Frisörföretagarna, har kollektivavtal och tar 450 kronor för en klippning.

När man kliver ut från Salong Saxée möts man av en skylt på andra sidan Vasaplatsen: Klippning 150 kronor. Den salongen omfattas inte av Arbetsmijöverkets granskning.
 

TIPS

Jobba så här
för att slippa besvär

  • Använd kundstolens möjlighet att sänka och höja.
  • Arbeta med armarna nära kroppen.
  • Använd ståstödsstolen.
  • Stretcha musklerna i axlar och nacke efter klippning.
  • Motionera regelbundet.

Källa: Arbetsmiljöverkets broschyr "Bra arbetsmiljö för frisörer"

FAKTA

600 salonger synas

Arbetsmiljöverket granskar under våren 600 arbetsplatser för frisörer och nagelskulptörer i södra och västra Sverige. Tillsynen ska påminna arbetsgivarna om deras ansvar för ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

Målet är främst att minska riskerna för belastningsskador och besvär av giftiga kemikalier. I dag drabbas många frisörer av arbetssjukdomar och en stor andel lämnar yrket före pensionsåldern.

Kraven på förbättringar som verket ställer kan handla om riskbedömningar, rutiner, kemiska hälsorisker och lokalernas utformning.