Precis när vårsäsongen skulle dra i gång kom konkursbeskedet för blom- och trädgårdskedjan Växtkraftgruppen, med butiker i södra Sverige. Förra årets sena sommar bidrog till att förlusterna blev för stora och företaget fick lämna in konkursansökan.
– Vi hade fått lite förvarningar, säger Britt-Marie Nilsson som jobbar i butiken i Höganäs och fick beskedet första dagen på sin sportlovsemester.
– Nu peppar vi varandra så vi håller modet uppe. Det skönaste vore om någon tar över butikerna.

Kedjan har butiker i Båstad, Höganäs, Tomelilla och Åkarp. De i Höganäs och Åkarp är öppna året om. De andra är stängda över vintern.

De 40-50 anställda kommer att sägas upp i veckan. Då får de också den senaste månadslönen ur den statliga lönegarantin.

Under en övergångsperiod drivs butikerna av en konkursförvaltare. Än så länge är de öppna som vanligt, och förhoppningen är att det ska förbli så.
– Vi har annonserat ut rörelsen för dem som är intresserade av att ta över. Flera har redan tagit kontakt med mig, säger konkursförvaltaren Anne Merete Mellemsaether på advokatfirman Glimstedt i Lund.

7 mars ska intresserade ha lämnat anbud.

Fakta: återanställning efter konkurs

Gäller i nio månader

Efter en konkurs har de anställda rätt till återanställning om verksamheten tas över av en ny arbetsgivare. Rätten gäller i nio månader efter dagen då anställningen upphörde.

En förutsättning för att företrädesrätten ska gälla är att personen varit anställd sammanlagt mer än tolv månader under de senaste tre åren, och att man har kvalifikationer för den nya anställningen.