– Jag känner bygden och håller mina kurser på plats, till exempel i bygdegårdarna.  Jag brukar åka ut på PRO:s träffar och presentera vad jag har att lära ut. Dessutom kan jag prata bondska med deltagarna och viktigast av allt är att jag inte har bråttom. Många av de äldre har aldrig ens använt en dator. De vet inte hur man startar den eller hur man använder en mus.

I cirka två år har hon hållit i kurser genom ABF, som bygger på att äldre människor ska kunna använda det redskap som har blivit så självklart i vårt samhälle idag. Kursdeltagarna får lära sig att lägga upp mappar, spara över bilder från digitalkameran och jobba med worddokument.
– Om man aldrig har jobbat i en ordbehandlare vet man inte hur man kan flytta och ändra i en text. Om en stycke text har hamnat på fel ställe kanske man raderar den och skriver om den där den ska vara. Jag visar hur man markerar, klipper ut och klistrar in den.

De flesta kursdeltagarna går vidare till fördjupningen, som går ut på att upptäcka internet.
– De får skapa ett mejlkonto, lära sig att betala räkningar, söka på google och boka en enkel resa.
Även hur man kan kopiera texter från nätet är kunskap hon ser att många har nytta av.
– Om man hittar ett recept på en webbsida ska man veta hur man kopierar det till ett dokument man har i datorn.
Behovet av att ge bra service och hjälpa människor att hitta rätt har hon haft i hela sitt yrkesliv. Fram till för tre år sedan jobbade hon inom Konsum Nord. Först i en större butik i Ursviken, men de sista åtta åren som butiksföreståndare i en liten butik i Drängsmark drygt två mil utanför Skellefteå. När butiken slog igen förlorade hon jobbet.

Dessutom hade kroppen tagit stryk av de 23 år hon jobbat i butik. Nu är hon delvis sjukskriven för en muskelsjukdom och får kortison. Våren ut jobbar hon halvtid på ABF, sedan hoppas hon att hon kan få fortsatt anställning till hösten.
– Det är jättemånga som är intresserade av att gå mina kurser nu och jag har jobbat mycket på sista tiden.

Och det är inte bara hennes kursdeltagare som visat uppskattning. Vid årsskiftet fick hon ta emot Västerbottens pris som Årets folkbildare. Och motiveringen är en ren hyllning:
”Med sin uppsökande verksamhet har Lena Ålstig fått äldre människor att öppna sig för den moderna tekniken och bidragit till att minska klyftorna mellan gammal och ung, stad och landsbygd och mellan Västerbotten och världen”

Lena Ålstig

Ålder: 58 år.
Arbetsplats: ABF i Skellefteå.
Aktuell med:
Har blivit utsedd till årets folkbildare i Västerbotten för sina datakurser för äldre i byarna kring skellefteå.