Flera blomsteraffärer har i dagarna uppmanat förbipasserande att köpa en blomma till internationella kvinnodagen 8 mars. På båda Interflora och Euroflorist kan man beställa särskilda buketter för att fira en kvinna.
– Sverige har inte så mycket tradition kring det här med blommor på kvinnodagen som till exempel i Östeuropa där jag vet att det är vanligt att ge bort mimosa och nejlikor. Men vi tycker att det är något positivt som vi vill lyfta, säger Miriam Ouçama Lindberg, konceptchef på Interflora. Hon tycker att det är svårt att svara på vem som köper blommor till vem.

– Men oftast är det väl män som köper till kvinnor kan jag tänka mig.
Instiftandet av internationella kvinnodagen började med en konferens i 1910 Köpenhamn, anordnad av arbetarrörelsens socialistiska kvinnor, då man kom fram till att man ville ha en särskild dag för att hylla kvinnorörelsen. En av frontfigurerna var Clara Zetkin, en tysk lärarinna och kvinnorättskämpe som fått stå ut med mycket i hemlandet där kvinnor länge inte tilläts blanda sig i det politiska livet.
– Bakgrunden till kvinnodagen handlar verkligen om att uppmärksamma en kamp, säger sociologen Rebecca Selberg som också är lärare på Centrum för genusvetenskap i Lund.
– Jag tycker det är viktigt att tänka på när man firar dagen . I Ryssland till exempel har den blivit ganska kommersialiserad. Det är ju kanske lite tråkigt om det blir för mycket av det, säger hon.

Ingen av de buketter som säljs på de stora kedjorna har någon direkt anknytning till kvinnosaksfrågor. Euroflorist marknadsför för dagen en knippe gerbera där en gåva går till Hjärt- och Lungfonden.  Den som köper den av Interfloras buketter som kallas ”utan gränser” skänker 10 procent av kostnaden till Läkare Utan Gränser. Här kan man också beställa buketten ”romantik”.

Rebecca Selberg upplever inte att Sverige firar internationella kvinnodagen på ett särskilt kommersialiserat sätt. Från norr till söder arrangeras intressanta föreläsningar, demonstrationer, filmvisningar men också en och annan fest. Det tycker hon är bra. Rebecca Selberg skulle heller inte tacka nej till en blomsterkvast på dagen.
– Men en bukett som heter ”romantik” kanske inte är helt rätt. Hellre då en solidaritetsbukett, kanske med ett kort med lite information om kvinnokampen och där en slant går till någon organisation som kämpar för kvinnors rättigheter.

Vad tycker de som jobbar inom Handels område? Missa inte bildspelet till höger!