– Jag är charmig, social och kommer att hjälpa kunderna på rätt sätt utan att vara för på, säger Paulina Koivurova med blicken rakt in i linsen. Hon är utvald till en videointervju för Intersport på en rekryteringsmässa i Västerås.
Under dagen räknar Klas Berglund, personalchef på Retail 4 You, som äger Intersport och Esprit, att man ska havalt ut ett 30-tal sökande för att få spela in ett video-cv. Betydligt fler passerar deras monter för att försöka göra ett intryck och lämna sitt skrivna cv.

Bortsett från Retail 4U som rekryterar till 3 Intersportbutiker och 2 Espritbutiker i Västerås och Ica Maxi, lyser handelsarbetsgivarna med sin frånvaro. Mässan skulle ha haft handelstema. Men eftersom bygget av det stora shoppingcentret Erikslund är försenat blev antalet utställare från handeln lika få som de brukar vara.

Pia Larsson från Arbetsförmedlingen, en av arrangörerna för mässan, förklarar handelns frånvaro med att söktrycket på arbetsgivarna redan är så stort.
– De är rädda för att få för mycket efterarbete. Vi hade till och med förberett ett speciellt material för att underlätta för utställarna inom handeln. Nu får det vässas till nästa år, säger hon.
Klas Berglund håller med om att söktrycket är hårt. Men han tycker ändå att det är bra att finnas på plats för att hjälpa sökande att hitta rätt sökvägar. Att gå rakt in i butiken och fråga efter jobb funkar inte så bra nu för tiden.
–    Chansen är väldigt liten att man faktiskt får prata med rätt person. Det här med videointervjuerna är ju ett bra komplement för oss på så vis, säger han.
För även om deras ansökningsdatabas svämmar över av sökande med olika kompetens så är det fortfarande inte helt lätt att hitta killar som jobbar med mode och tjejer som säljer sportprylar.

Paulina Koivurova ligger ganska bra till efter videointervjun. Hon har jobbat i butik i Finland tidigare med liknande arbetsuppgifter som de hon söker nu. Enligt rekryteringskonsulten Stefan Lidén svarade hon bra på frågorna och fick ihop en intressant video. Själv är hon också nöjd.
– Det kändes bra. Jag gillar inte at bifoga foto i cv, men det här tycker jag är ett bra sätt att visa vem man är, säger Paulina Koivurova.