Regeringen ska nu tillsammans med facket och arbetsgivarsidan ta fram ett lagförslag om sluten kontanthantering i butiker. Handels som länge krävt en lag, välkomnar beslutet.
– Det är verkligen ett viktigt steg i rätt riktning. Hittills har det varit den mest effektiva åtgärden mot rån, säger Martine Syrjänen Stålberg, Handels arbetsmiljöombudsman.

Debattens vågor gick höga i riksdagen i går, när förslaget diskuterades.
– Vi måste minska antalet handelsanställda som får en pistol i nyllet på sitt jobb. En extremt hotfull och skrämmande upplevelse, sa Josefin Brink från Vänsterpartiet i sitt inlägg, som av efterföljande kristdemokrat beskrevs som lika eldande som ett första maj-tal.
Ett slutet kontantsystem minskar rånrisken. Det är orsaken till att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet la motionen om ett lagförslag. Sverigedemokraterna röstade för den.

Allianspartierna sa nej, främst för att kostnaden på runt 100 000 kronor per kassaplats kan slå ut mindre butiker.
– Kostsamt, kortsiktigt och inte träffsäkert. Det är oseriöst med ett sådant förslag utan en ordentlig utredning om konsekvenserna, sa Katarina Brännström från Moderaterna, som hellre sett att fack och arbetsgivare löste frågan på frivillig väg i stället för lagstiftning.
 
Facket lugnar motståndarna med beskedet att man tycker att lagen ska kunna göra undantag för vissa butiker, till exempel de mindre som inte har råd. Där ska man i stället träffa lokala överenskommelser för att garantera säkerheten.
 
Riksdagsdebatten höll på ända till kvällen och några av ledamöterna lyfte fram sina egna erfarenheter av butiksarbete. Centerpartisten Annika Qarlsson hade varit med om två butiksrån, ”fruktansvärd situation”, men ville ändå inte ha en lag om sluten kontanthantering. Sverigedemokraten Sven-Olof Sällström berättade om sina sju år som Ica-handlare, ”en skrämmande utveckling, helt oacceptabelt”.

När regeringen och arbetsmarknadens parter arbetat fram ett lagförslag ska riksdagen återigen rösta för eller emot.