– Det känns ju inte så muntert. Jag är sjukskriven och nu har jag inget jobb att gå tillbaka till. Två killar som jobbar här har precis köpt hus. Nu pratar de om att de kanske måste flytta, berättar Pia Jönsson som jobbat på Hemköp vid Infarten i Landskrona i elva år. Den 9 mars fick hon och arbetskamraterna beskedet att butiken slår igen redan den 31 mars.  Enligt Michael Nilsson på Handels avdelning i Landskrona pågår förhandlingar om hur uppsägningarna ska gå till.

Axfood, som äger Hemköp, kommer inte överens med hyresvärden om vem som ska stå för de omfattande renoveringar lokalen behöver.
– Det är konstigt att de inte kunde säga något tidigare, säger Pia Jönsson.
Hon berättar att regionchefen vid ett tillfälle sagt att man blivit hårdare i förhandlingarna med sina hyresvärdar.
– Det var ungefär två och en halv månad sedan. Då frågade vi om det var något på gång, men hon sa nej.

Enligt Hemköps kommunikationschef Maria Nobel har man hela tiden trott att Axfood och hyresvärden skulle komma fram till en lösning. Därför har nedläggningsbeskedet nått personalen med så kort varsel.
– Axfood behövde ta ett beslut. Det här med renoveringen har diskuterats i flera år. Ingenting hände och avtalet med hyresvärden går ut sista april. Förhoppningen är ju alltid att det ska lösa sig och man vill ju inte oroa personalen i onödan, säger Maria Nobel.

På bara några månader har också Hemköpsbutikerna i Oskarshamn, Nyköping och Gävle, med sammanlagt 36 anställda, drabbats av nedläggningsbesked. Även i Gävle rörde det sig om en konflikt om vem som skulle stå för butikens renovering. I Nyköping handlar nedläggningen om att man inte kommer överens med hyresvärden.  Men Ingemar Kroon presschef på Axfood menar att det inte finns något samband mellan nedläggningarna.