Enligt Louise Stephan, pressansvarig på Coop är varslen en del av Coops förändringsarbete och företagets strävan att bli så konkurrenskraftigt som möjligt. Turerna inom Coop logistik har varit många sedan företaget sommaren 2009 beslutade sig för att samla alla lager till Bro och Västerås och bygga ett nytt lager för frysvaror i Enköping.  Övriga lager gjordes om till omlastningscentraler.  I Västerås nyanställdes ett 40-tal personer 2010 och fler nyanställningar väntades komma. Men så blev det alltså inte.

– Framför allt för dem som är helt nya är det här jättejobbigt. Själv har man väl nästan blivit lite blasé. Det har varit så många vändor. Man vet att det kommer att ta tid och att det är osäkert vad det blir i slutändan, säger Daniel Tillgren, klubbordförande på lagret i Västerås där nu 40 lagerarbetare och tjänstemän av sammanlagt 340 anställda varslas. Han säger också att man i förhandlingarna, som startar på torsdagen, kommer att försöka se om det finns annat att dra ned på än personal.
– Till exempel kanske färre kan jobba på obekväm arbetstid. Sådant kostar ju mycket. Och över huvud taget kanske man kan förbättra arbetssättet, enkla detaljer, för att göra det mer effektivt, säger Daniel Tillgren.

På lagret i Bro som har 770 anställda och ett antal som arbetar på lagret för bemanningsföretag och via en personalpool är 99 varslade. Främst lagerarbetare. Då ingår de 33 tjänster på Bokus som ska flyttas till Falun i början av sommaren.
– Det känns helt orimligt att sparka så mycket folk härifrån. Jag förväntar mig att det i slutändan blir något helt annat och hoppas att vi kan börja med att titta på till exempel kostnaderna för bemanningsföretaget och personalpolen, säger Jyrki Koivisto, klubbordförande på lagret i Bro.