– Luften gick totalt ur oss. Vi kommer ingen vart, säger klubbordförande i Uppsala Brigitta Mauritz.
Hon och hennes arbetskamrater ville försöka stoppa företagets ambition att skära ner på heltiderna i butiken till 80 procent. Men det gick inte hem hos arbetsgivaren.

Akademibokhandeln vill göra om heltider på butiken till deltider för att kunna ta in mer personal som ska täcka arbetstoppar och därmed öka försäljningen. Anledningen är att företagets stora förlust förra året måste vändas till vinst. De anställda motsatte sig arbetstidsförkortningen och ansåg att de inte blivit lyssnade på när den togs upp i förhandling.

Nu har klubben och arbetsgivaren haft ytterligare ett möte. De anställda fick då ytterligare en chans att presentera sitt förslag på hur man kan undvika att göra om heltider till deltider. Detta genom att ha en mer flexibel timfördelning per vecka. Men enligt Bo Holmberg, affärsområdeschef på Akademibokhandeln, var förslaget inte lika effektivt som att spara timmar och anställa fler. Akademibokhandeln vill inte sträcka sig längre än att behålla fem heltider. Brigitta Mauritz är inte nöjd.
– Det skulle splittra personalgruppen att bara vissa fick behålla sina heltider.  Så nu känns det som vi står och stampar. Luften har gått ur oss totalt, säger hon.

Nu kommer de centrala förhandlingarna återupptas och förhoppningsvis slutföras innan veckan är slut.
– Men det kommer nog bli svårt att dra det vidare till högre instans. Inte omöjligt men svårt, säger Mats Hedgren, ombudsman i Uppsala.

Framöver kommer fler av Akademibokhandelns butiker behöva se över sin bemanning och göra den mer flexibel för att kunna möta arbetstoppar, både under dagen och vid speciella tillfällen som jul och bokrea.  Närmast på tur är butikerna i Huddinge och Lidingö.