Att vara postombud är eftertraktat. Förutom att det ger ersättning från Posten passar många kunder på att handla något när de ändå hämtar paket. Två butiker som nyss blivit ombud är Ica Maxi i Ronneby och Coop Forum Valbo i Gävle. De har fått bygga postrum och utökar med 60 respektive 20 timmar i veckan. Timmarna går till redan anställda deltidare. Dessutom ger posten mer variation i jobbet.
– Jag har gått en utbildning på nätet och på ett postkontor för att träna på att lämna ut och skicka paket. Man är fortfarande nybörjare, men visst är det kul, säger Kristina Lindkvist, postansvarig på Coop Forum Valbo.
Hon är också fackklubbens ordförande. En fråga att diskutera blir lönetillägg för alla som jobbar i posten, inte bara för henne som ansvarig.
– Det är inte bara att lämna ut paket, också att hantera värdehandlingar. Det är ett stort ansvar, säger hon.

På Ica Maxi i Ronneby är det inte aktuellt med mer i lön för postarbetet. Däremot får bland andra Katarina Palmqvist, som tillsammans med en arbetskamrat ansvarar för posten, fler timmar.
– Jag tänkte att barnen börjar bli stora, då kan man avancera lite. Postkassörska är ett underskattat yrke, säger Katarina Palmqvist.

På samma sätt som de nya postombuden behöver mer personal, vittnar flera butiker som förlorar posten om att de måste dra ner. Curt Bergman på Hagashopen i Borlänge kämpade in i det sista med att få behålla postverksamheten. Samlade in närmare 1 000 namn på en protestlista.
– Men jag lämnade inte in den. Jag fick beskedet att det inte var någon idé.
Sedan februari är butiken inte ombud längre. Själv var han postansvarig och har gått ner i timmar. En arbetskamrat har slutat.
– Det är mest synd om de gamla som måste gå med rullatorn in till stan nu. Vi har ett äldreboende precis bakom oss. För jävligt, säger Curt Bergman.

Bakgrunden till förändringarna är att Posten tecknat nya avtal sedan årsskiftet. I stora drag har ombuden flyttat från mindre butiker i bostadsområden till stora mataffärer och köpcentrum. Där kan kunderna handla mat samtidigt som de gör postärenden, butikerna har längre öppettider och utrymmen för växande paketvolymer. Runt 75 procent av postombuden tillhör nu Ica, Axfood och Coop.
– Den största förändringen är att vi nu har ett ramavtal med Coop, som innebär att fler av deras butiker blir ombud, säger Annette Rihagen, chef för Postens ombudsnät.

Fakta postombud:

Öppet tio timmar per dag

Posten lämnar inga siffror över hur många som förlorat eller fått postverksamheten förrän i april, då förändringarna ska vara genomförda. Det Posten kan säga i dagsläget är att antalet ombud är detsamma,
runt 1 600.

Postombud i butiker i stället för traditionella postkontor har funnits i tio år. I genomsnitt är ombuden öppna drygt tio timmar per dag, sju dagar i veckan.

Ombuden hanterar bland annat paket och rekommenderade brev.