Det är ofta den lokala butiken som säger mest om landet när man reser.

Mitt starkaste minne från Los Angeles var varken Hollywood eller Beverly Hills, utan köpladan Costco. Det är som ett Ullared för kvalitetsvaror. Där fanns tråg av kejsarkrabbor, exklusiv olivolja på femilitersflaskor osv osv. Sjukt billigt och gigantiskt. Men där fanns en hake. Allt var i storförpackning. Jag var där med min späda kines-amerikanska faster.

”Ska vi ha glass till efterrätt? Vanilj?” frågade hon och la en förpackning som hade varit perfekt för en bulemisk 12-barnsfamilj i kundvagnen. Costo är som USA i koncentrat. Det är också en anledning till varför amerikanarna slänger nästan hälften av maten.
Min hatkärlek till europeiska gamla kommunistländer började med ett surt tonårigt butiksbiträde i Prag. Hon verkade ta varje brödlimpa som en personlig förolämpning.

När jag åkte till Japan efter tsunamin i mars visade personalen prov på det lugna mod som landet möter katastrofer med. De hälsade kunderna välkomna med ett högt irasshaimase, och bugade. Lika artiga och prydliga som vanligt – trots att Tokyo skakat i efterskalv några minuter tidigare och hyllorna var rensade på mjölk, bröd och vatten.

Min favoritbutik i världen är 7-eleven i Taipei, Taiwans huvudstad. Man kan leva ett liv där. I en butik räknade jag till 23 (!) olika märken av iskaffe i kylen. Allt från exklusiv jamaicansk Blue Mountain-latte till billiga tetror. Dessutom fanns en separat espressomaskin med färskbryggd latte. Varför hyra kontor när det finns kvartersbutiken? I Taipei har de internationell budservice med DHL, kopiator, laddningsstation för mobilen samt bankomat. De hade en hel hylla med rosa Hello Kitty-prylar. En annan hylla med presenter till släktingar som kakor, ginsengdrinkar och mängder av magasin, serier och litteratur (den romantiska novellen Barbie möter Kingkong exempelvis).

Där finns finglass, Häegen-Daez, och fulglass i plasttråg. Bra utbud av sprit och vin: Johnnie Walker 15-årig Green Label whisky, vodka, vin, och olika sorters öl. Trots att butiken var öppen 24-timmar om dygnet med exklusiv sprit på hyllorna var inte snatteri något problem. Där finns färsk mat: smörgåsar, nudlar, mikromat, varmkorv och knyten.

Men även basvaror, som soja, vinäger ägg, chilipastor, ris, hudsalva, bindor, kondomer regnställ osv osv. Mysteriet är hur de fick plats med allting på samma utrymme som en svensk 7-eleven.

Hur blir mötet med Sverige då? Mitt starkaste intryck är personalen. De är ofta trevliga på ett naturligt sätt. De flesta säger ”Hej”, ler och verkar mena det också. Hoppas ingen managementkurs förstör det.