I dag har ingen av konsumentföreningen Konsum Värmlands runt 80 butiker det rånsäkra kassasystemet. Men det ska bli ändring på det. I maj eller juni ska slutna kontantsystem installeras i kassorna på Coop Konsum Norrstrand och Coop Konsum Herrhagen, båda i Karlstad, båda råndrabbade.
– Vi har stridit för detta länge. Det blir en trygghet för oss, eftersom vi har haft två rån och har de öppettiderna vi har. Med systemet finns inget att ta, pengarna är slutna. Det är ganska gött, säger Git Olsson, klubbordförande och skyddsombud i butiken i Herrhagen.
Hennes butik rånades i mars 2009 och november 2010.

Konsum Värmlands säkerhetschef Bernt Lund säger att fler än de två butikerna ska få slutet system, men kan i dagsläget inte säga när eller hur många.
– Vi pratar om stora investeringar, 130 000 kronor per kassa. Det här är inte det enda vi gör för säkerheten. Vi har kameror i de flesta butiker och kontinuerlig utbildning av personalen.

Riksdagens färska beslut om att det ska tas fram en lag om att butiker ska ha slutet kontantsystem, ska inte ha påverkat konsumentföreningen.
– Nej, detta är något vi diskuterat sedan länge, säger Bernt Lund.

Konsum Värmlands butiker, främst Coop, har drabbats av sex rån sedan 2009. De flesta inträffade första halvåret 2009. Det senaste i november 2010.