Smart DNA är en vätska bestående av vatten och DNA från växtriket. När larmet i en butik utlöses sprayas vätskan ut och hamnar på dem som befinner sig i närheten. Därefter är den extremt svår att tvätta bort.
– Det krävs i princip att det översta hudlagret försvinner. Håret måste klippas av. Det tar sig också in i öron och liknande där man kanske har lite svårt att tvätta sig, berättar Niklas Tengberg som är säkerhetsansvarig på Iduna AB som äger Guldfynd.
Guldfynd är först ut i Sverige med att pröva Smart DNA. Flera butiker i Stockholm har redan försetts med den nya tekniken.

Tanken är att Smart DNA ska göra det lättare för polisen att binda gärningsmän vid brottsplatsen efter rån. För att upptäcka Smart DNA på en gripen person belyser man honom eller henne med en speciell sorts UV-lampa som gör DNA-t synligt. Varje enskild butik kommer att ha ett unikt DNA som alltså avslöjar var rånaren har varit.
– Men den främsta anledningen till att vi prövar det här är ju för att vi vill jobba förebyggande. Tanken är att buset som vet att det förekommer i våra butiker ska låta bli att råna dem, säger Niklas Tengberg.
Från fackets sida är man också positiv till Smart DNA.
– Fler uppklarade butiksrån är ju verkligen något bra. Det finns ju klara samband mellan fler fällande domar och minskat antal rån. Och det här har visat sig mycket effektivt i USA och England, säger Karin Jungerheim, ombudsman på handels för bland annat guldsmedsbranschen.
Hon tycker att det verkar jättebra med ett effektivt system som dessutom är ofarligt för dem som arbetar i butiken. Smart DNA är inte aktivt. Det innebär att det inte påverkar den som bär det på sin kropp på något annat sätt än att det finns där.
– Jag hoppas att det här faller lika väl ut som det gjort i de länder det redan prövats så att det kan börja användas på fler ställen, säger Karin Jungerheim.

Som det är nu används bara tekniken på utvalda Guldfyndsbutiker i Stockholm. Vilka vill säkerhetsansvarig Niklas Tengberg inte avslöja. Men hans ambition är att Iduna AB, som även äger Hallbergs Guld och Albrekts Guld, ska börja använda tekniken i hela landet.
– Just nu är det bara polisen och rättsväsendet i Stockholm som kan det här. Men i takt med att polisen ute i landet lär sig tänkte vi utöka. Jag ser det som en början.