– Hon har alltid varit jätteaktiv inom facket och var väldigt noga med att jag skulle veta om och kräva mina rättigheter. Hon bytte arbetsplats efter ett tag, men på den vägen är det.

Nu ska Krista Kinnari snart vara med på sin första fackliga kongress. Som klubbordförande på Prisextra Norra stationsgatan i Stockholm hoppades hon bli nominerad. Hennes arbetskamrater lovade att de skulle göra det. Men inget hände.
– Till slut, när det nästan var för sent, sa jag till dem att kom igen, jag vill verkligen det här. Så blev jag äntligen nominerad. Och vald till kongressen.

Skälet till att hon så gärna vill dit är flera. Det ena är att hon helt enkelt är lite förtjust i att ha koll på vad som gäller. Hon gillar att läsa lagtexter, förstå vad man får och inte får göra.
– Tanken har slagit mig att jag kanske skulle borde läsa vidare till jurist. Men jag är lite för lat för det.  

Det andra skälet är att hon inte gillar det hon sett omkring sig sedan hon började jobba inom handeln.
– Tjejen i kassan och killen på golvet. Det finns en machoidentitet i butikerna. Visst får vi tjejer jobba på golvet en del. Men ansvaret får killarna.

I en butik fick hon höra att hon var för blek. Hon hade deltidsschema men jobbade väldigt mycket extra, och ville därför få fler timmar i kontraktet. Men hennes chef sa att hon inte verkade klara av att jobba så mycket. Hon var ju så blek, såg inte riktigt kry ut.
– Hur jag ser ut, hur stark eller svag jag är, vilken religion jag har, kön och hudfärg får inte spela någon roll. Ändå ser det ut så här på arbetsplatserna. Under alla mina år har jag aldrig haft en kvinnlig butikschef.

Den arbetsplats hon ansågs vara för blek för att få jobba mer på lämnade hon ganska snabbt. Nu har hon varit på PrisXtra i nio år på heltid. Sedan ett år tillbaka är hon också klubbordförande. Men det är inte bara gentemot arbetsgivaren jämställdhet måste drivas hårt.
– Handels är ett stort fackförbund med många kvinnor och olika bakgrunder. Det finns mycket att göra inom förbundet för att det ska bli mer jämställt.

På kongressen vill hon kämpa för att lönerna ska gå att leva på. Att anställningstryggheten inte ska försvagas ytterligare genom politiska beslut eller för att lagen inte följs på arbetsplatserna.
– Och så vill jag att vi ska bli mer högljudda i samhället.
Sitta och tycka i fikarummen hjälper inte. Att bara marschera den 1 maj hjälper inte särskilt mycket, den andra maj har alla glömt vad det handlade om.

Krista KinnariÅlder: 32 år.
Arbetsplats: Prisextra norra stationsgatan
i stockholm
Aktuell med: Är ombud på handels kongress för första gången.