Varje vecka anmäls minst ett butiksrån till polisen i Malmö, uppger Arbetsmiljöverket. För att ta i med hårdhandskarna ska verket under maj månad inspektera runt 400 arbetsplatser i Malmö. Hälften av besöken görs i butiker som närbutiker och ur- och guldsmedsaffärer i hot- och våldutsatta områden, med upp till nio anställda.

Handels är inte inblandat i insatsen, men ser bara positivt på den.
– Den är ett bra komplement. Vi gör ju rätt mycket besök själva, men når inte ut till de mindre butikerna, de som inte har kollektivavtal eller medlemmar. De har ett större behov av att träffa oss, men vi har inget uppdrag där om vi inte har medlemmar, säger Jerry Lindbäck, en av Handels ombudsmän i Malmö.

Allt från butikernas larmmöjligheter och kontantmängd till krisstöd och säkerhetskunskaper ska kontrolleras.
– Säkerhetsutbildning är ett krav de flesta får, säger Eva Thorén, inspektör på Arbetsmiljöverket i Malmö.

Inte bara butiker, utan flera andra hot- och våldutsatta branscher kan vänta besök – polis, åklagare, räddningstjänsten, vårdcentraler, skolor, fritidsgårdar, bibliotek, sociala stödresurser, åkerier och restauranger.

Resultatet av Arbetsmiljöverkets insats ”Säkert i Malmö” redovisas i början av juni. Satsningen är en del i verkets nationella insats mot hot och våld.