Handels a-kassa protesterar mot beslutet att de inte får ta ut en högre avgift för dem som bara är med i a-kassan, än dem som är med i både a-kassan och facket. Beslutet togs av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i april.
– Vi anser att IAF inte har någon grund för sitt beslut, säger Harald Petersson, föreståndare för Handels a-kassa.

Överklagan har kommit in till IAF.
– Den ligger för beredning innan vi skickar vidare till förvaltningsrätten. Vi är inte där än. När en fråga är i en rättslig process är det känsligt att uttala sig mer, säger IAF:s generaldirektör Anne-Marie Qvarfort, och refererar till vad IAF tidigare sagt (länk till tidigare artikel längst ner på sidan).

IAF menar att det finns möjlighet att ha olika avgifter för olika medlemskategorier, men att a-kassan inte kunnat visa skäliga extra kostnader som motiverar det. Handels a-kassa menar att de måste ta ut en högre avgift för dem som bara är med i a-kassan eftersom deras ärenden är mer krävande och dyrare att handlägga. A-kassan måste till exempel oftare hjälpa dem att få in uppgifter som annars facket hjälper till med, till exempel arbetsgivarintyg.

Rättsprocessen innebär att avgiftssänkningen som skulle ha trätt i kraft 1 maj skjuts på framtiden, och avgiften blir tillsvidare oförändrad. Handels skriver i sin överklagan att ”IAF:s beslut leder till att kassans medlemmar över tid får betala för höga medlemsavgifter”.

Läs tidigare artikel: ”IAF nobbar sänkning av a-kasseavgift”