Färre elever har valt yrkesutbildningar på gymnasiet i år mot förra året. Det visar statistik från den preliminära gymnasieantagningen. Tydligast är det i Stockholm där bland annat frisörutbildningen minskat kraftigt. St Eriks Gymnasium och Enskede Gård har i år bara antagit 50 elever till sammanlagt 90 platser. Förra året antogs 94 elever till 99 platser. Före dess har det normalt varit fler sökanden än platser.
– Nedgången beror nog på en kombination av att det länge har utbildats mycket frisörer och att den nya gymnasieutbildningen inte längre garanterar högskolebehörighet. Man vet ju att det är väldigt få som jobbar ett helt yrkesliv som frisörer. Då vill man ju ha en möjlighet att gå vidare, säger Linda Palmetzhofer, central ombudsman för frisörerna på Handels.

Förra året läste 2600 elever på gymnasiet till frisör samtidigt fanns det bara behov av 500. Handels har tillsammans med Frisörföretagen arbetat aktivt med att informera om överetableringen på arbetsmarknaden.