Många ombud var uppe i talarstolen och argumenterade för att Handels skulle sluta bjuda på alkohol på kurser och liknande. Skälen var många: Det är fel att medlemsavgifterna ska gå till alkohol, det är en solidarisk handling med dem som har problem med sitt drickande, att bjuda på alkohol får facket att framstå som en supande organisation. Man ska fortfarande få dricka, men betala själv.

Ett av ombudens inlägg berörde de flesta.
– Jag har växt upp med en pappa med alkoholproblem. Han har länge försökt att sluta, men fått återfall, inte sällan efter fackkurser. Det är inte försvarbart att vi bjuder på alkohol när vi vet att det finns folk som har problem, och sen skickar hem dem till familjer som får det för jävligt, sa ombudet, med en röst som ibland svek.

Petter Gustafsson pläderade i talarstolen för att Handels minsann skulle stå för alkohol, sa skämtsamt att det skulle kännas fel att fira fackliga segrar med att skåla i Pommac. Men efter det känslosamma inlägget bytte han sida och röstade tvärtom.

Hans svängning gjorde dock ingen skillnad. 207 ombud röstade för att Handels ska fortsätta bjuda på alkohol, 70 mot. Handels förbundsstyrelse fick som de hade föreslagit.
– Är det kurs vill vi kunna bjuda på ett glas vin. Det är bättre att få folk att stanna med oss andra, än att de går till rummet för att tjuta, sa Yvonne Cederberg för Handels förbundsstyrelse.
– Men alla har ett eget ansvar. Ser du någon kamrat som behöver hjälp, ska du säga till.
Vidare tyckte förbundsstyrelsen att det är kutym att bjuda på alkohol vid internationella besök.
– Vi är ingen nykterhetsorganisation, utan ett fackförbund, sa Yvonne Cederberg.

Dock biföll förbundsstyrelsen tillägget att Handels ska ha en ”restriktiv inställning till alkohol”, i verksamhetsförslaget.

Fortfarande är det upp till varje avdelning att bestämma om man ska bjuda på alkohol. Avdelningen i Gävle gör det till exempel inte.