Några av ombuden kritiserade att Handels centralt ifrån inte lyckats begränsa öppettiderna inom handeln. De ville att facket skulle verka för ett återinförande av affärstidslagen.
– Jag vill ha mer tid över till familj och fritid. Det funkar i fackhandeln, varför inte för oss? Högtider är ett arv, inte något vi har för att tjäna pengar, sa Helena Ohlsforsen som jobbar på en Ica-butik Västerås, vars hjärtefråga inför kongressen var just ledighet på storhelger.

Förutom mer tid till familjen lyfte hon att begränsade öppettider skulle minska behovet av förskola på obekväma tider, att rånrisken minskar och att ob-tilläggen i stället kan användas till fler semesterdagar.

Men kongressen röstade ner detta, enligt förbundsstyrelsens förslag. Styrelsen motiverade avslaget med att man inte tror att det går att vrida tillbaka klockan, och att man får förhandla lokalt om detta.

Ändå säger Handels att den ytterlighet man accepterar är öppettiderna 8-21 vardagar och 9-21 lördagar och söndagar. Påsk-, midsommar-, jul- och nyårsdagen och första maj ska det vara stängt.