Jag har ett schema som innebär att jag jobbar jämna veckor ( sju dagar) och är ledig ojämna. Om jag vill ha semester  vecka 28 och 30 så vet jag att vecka 29 också blir en semestervecka fast jag normalt sett är ledig då. Men vad är det som gäller för vecka 27 och 31 som jag normalt sett också är ledig på. Alltså veckorna före och efter semestern?

Italien i sommar

svar: Enligt semesterlagen så börjar och slutar ledigheten med en semesterdag. Det innebär att fridagar i början och i slutet av semesterledigheten inte räknas som semesterdagar.

I ditt fall så räknas inte v 27 och v 31 som semesterveckor. Däremot om fridagar infaller under semesterperioden, så räknas de som semesterdagar ( vecka 29). Undantag är om allmän helgdag, jul-, nyårs- och midsommarafton infaller på en fridag, då räknas dessa fridagar inte som semesterdagar, även om de infaller under semesterperioden. Lördagar och söndagar räknas inte som semesterdag, även om de är arbetsdagar.

Så om du tar semester vecka 28–30 går det åt 15 semesterdagar. Om semesterledigheten är högst fyra dagar så räknas arbetsskyldig lördag eller söndag som semesterdag. Däremot räknas inte fridagar som semesterdagar.

Exempel: en anställd som arbetar fredag och söndag, men är ledig lördag vill ta ut semester under dessa tre dagar. Det går åt två semesterdagar, men ledigheten är tre dagar.

Jannika Fahlander
Ombudsman