– Jag gillar att få hjälpa dem att känna sig vackra. För det är de ju. Alla kvinnor kan vara vackra.
Petra Söderberg vågar också föreslå sådant kunderna kanske inte visste att de gillar. Många har kommit tillbaka och påpekat att hon faktiskt fått dem att upptäcka att en oväntad färg var klädsam. Eller så har de äntligen fått hjälp att köpa rätt storlek.  

Efter tre år på Twilfit är det inga problem för Petra Södeberg att bedöma vad någon behöver. Hon behöver bara kasta ett getöga och tror att fel storlek är det vanligaste misstaget när det ska handlas bad- och underkläder. Byxor köper de flesta för stora. Då blir det fladder.
– Och fladder det gillar jag inte, säger hon låtsat sträng på bred värmländska.

Vid köpet av överdel däremot är det vanligt att man väljer för små kupor och för stort runt om. Då åker bandet i ryggen upp. Inte snyggt.
Något man bör ha känsla för, utöver storlekar, när man jobbar med underkläder och badkläder är hur mycket och på vilket sätt kunden vill ha hjälp. För många är det en ganska känslig situation. Petra Söderberg och hennes kollegor håller alltid ett öga på provrummen.

Det för att ingen ska känna sig bortglömd och att den som behöver ska snabbt kunna få smakråd eller andra storlekar.
– Jag gillar faktiskt när kunderna är lite jobbiga. Riktigt krävande kunder som vill ha mycket service. Då går jag verkligen in i den rollen.

Men vad tycker då Petra Söderberg att man ska tänka när man står där i omklädningsrummet blek och eländig med röda märken efter jeansen och känner sig lagom strandhet ?
– Att om du har en snygg bikini tittar folk på den och inte på dig. Dessutom ser man inte ut som man gör i omklädningsrummet när man är på stranden.

Överlag kan Petra Söderberg tycka att svenska kvinnor är lite fega och alldeles för självkritiska när de väljer badkläder. Och för koncentrerade på att dölja.
– Men det kan ju bli helt fel. Många med lite större rumpa tror till exempel att breda byxor är lösningen när de i själva verket ser nättare ut i en vanlig lite smalare modell.
Hon gläds åt att det är mycket starka färger bland årets kreationer och att det finns modeller som passar alla. Själv väljer hon också färg i år.
– Jag ska vara lysande Petra i turkost.

Petra Söderberg

Ålder: 42 år.
Arbetsplats: Twilfit Täby Centrum
Aktuell med: Hjälper kunderna att
hitta rätt i bikinidjungeln