Förra sommaren kunde Handelsnytt konstatera att hälften av företagen som säljer jordgubbar utanför Coops och Icas butiker saknar kollektivavtal. Trots löften om bättring finns problemet kvar.

Coop har sedan förra året upprättat ett centralt formulerat avtal som varje butikschef ska använda för jordgubbsförsäljningen utanför butiken.
– Sen finns det ju alltid butikschefer som är lite kreativa och gör som de vill, säger Magnus Nelin, presschef på KF.
Magnus Nelin menar att det nya avtalet kräver av dem som ska sälja jordgubbar utanför Coops butiker att de kan visa upp att de har kollektivavtal eller motsvarande villkor. Men kontrollen brister. På tre av de fem Coop-butiker Handelsnytt slumpvis kontrollerat saknas avtal.

På Coop Extra i Ystad är det nystartade företaget Skånebär som står för jordgubbarna. Butikschefen Mathias Thulin är säker på att kollektivavtal finns. Men när vi kontaktar Skånebär visar det sig vara fel.
– Det är ju mer korta anställningar så det har vi inte, säger en av ägarna till Skånebär, Martin Johansson.
De anställda tjänar 600 kronor på en arbetsdag som är på mellan sju och tio timmar beroende på när bären tar slut.
– Ofta delar de på en dag. Behöver de gå på rast så är det ju ok, bara de tar kassan med sig. Men en gång hade jag en kille som faktiskt tog med sig backarna med bär när han skulle gå på toa. Det kallar jag ansvarstagande, säger Martin Johansson.

På avdelningen i Malmö är ombudsmannen Jerry Lindbäck inte nöjd.
– 600 kronor för tio timmars jobb är för lite. Lägstalön för ungdomar som är 16 och 17 år ligger på drygt 74 kronor i timmen, säger han.
Men nästan mer bekymrad är han för säkerheten för alla de ungdomar som ensamma hanterar kassan i jordgubbsstånden.
– Risken för rån och överfall är ju jättestor med unga människor, ofta utan koll, som har hand om stora kontantkassor, säger Jerry Lindbäck.

När tidningen konfronterar Mathias Thulin på Coop Forum i Ystad med att Skånebär saknar avtal ber han att få återkomma inom en halvtimme. Vid nästa samtal gör han klart att Skånebär fått en knapp vecka på sig att ordna med kollektivavtal. Annars förlorar de enligt Mathias Thulin sin plats.

På Ica tar man inget ansvar centralt för jordgubbsförsäljarnas arbetsvillkor, trots att Ica i sin handlingsplan skriver att ” Vi litar på våra leverantörer, det kan du också göra”. Kedjan ser inte jordgubbsförsäljaren som en leverantör utan som att butiken upplåter mark till en extern försäljare.

Följande butiker har tillfrågats om kollektivavtal för jordgubbsförsäljarna: Coop Forum Eskilstuna - nej, Coop Extra Ystad -nej , Coop Forum Kristinehamn -- ja, har skaffat sedan förra året, Coop Forum Halmstad - nej , Coop Forum Borås -- ja.