Det var under hösten 2010 som fackklubben på lagret begärde skadestånd från Coop för att de överstigit avtal om att inte hyra in mer än 10 procent av bemanningen. Kravet gick inte igenom i de lokala förhandlingarna. Handels avdelning i Stockholm var redan då på det klara med att man ville ha centrala förhandlingar. Men ärendet har dragit ut på tiden.
– Arbetsgivaren kom aldrig in med något påskrivet protokoll vilket är nödvändigt för att vi ska kunna begära central förhandling. Det har försenat det hela i ett halvår, säger Fredrik Ståhlberg, ombudsman på Handels avdelning i Stockholm. 

Men nu har handels kunnat lämna in begäran om förhandling till arbetsgivarorganisationen KFO.  Senast efter semestern hoppas Fredrik Ståhlberg att processen ska dra igång.
– Vi har bra på fötterna inför det här och tycker att det är uppenbart att de brutit mot avtalet vilket ju verkligen inte känns seriöst, säger han.