Det var situationen på jobbet snarare än karriärplanering som fick Jennie Thorgren, 35, att satsa på vidareutbildning med sikte på chefsjobb. Efter två intensiva år – där jobb varvats med studier – kan hon nu bli Ica-handlare.
– Jag slog näven i bordet när jag tyckte att saker och ting inte fungerade. Så chefen tyckte väl då att jag var lämplig att gå utbildning, säger Jennie Thorgren med ett leende.

Vi träffas på hennes arbetsplats. Det är en mindre Ica-butik i Lycksele i Västerbottens läns inland – granne med en djurpark – där Jennie Thorgren började redan 1995.
Stämningen är hjärtlig, nästan familjär, med äldre damer bland kunderna som delar ut kramar och berättar om de senaste händelserna på Södermalm i Lycksele.
– Jag bor faktiskt i en liten by i grannkommunen Norsjö och har drygt fem mils resa till jobbet. Att jag blivit kvar beror mycket på trivseln.

Under åren som gått har hon gjort det mesta i butik. Det senaste året har hon varit kolonialansvarig och assisterat butikschefen.
I två omgångar har hon nu gått Icas internutbildningar. Först butiksledarutbildningen (BLU) med examen förra våren och senast en företagsledarutbildning (FLU) under knappt ett år med examen veckan före midsommar.

Upplägget har varit likartat med samlingar i Stockholm en vecka varannan månad och hemstudier mellan varven.
– Men på BLU var fokus mer på prak-
tiska saker som exponering av varor och FLU har mer handlat om ledarskap och ekonomi, säger Jennie Thorgren
– Jag kan tänka mig att det upplevs som en omställning att gå en chefstutbildning efter att ha varit butiksanställd i många år. Men jag har inte upplevt det som att man byter sida. Det handlar mycket om att lära ut ett ledarskap som är modernt och som bygger på att ta tillvara på personalens kompetens.

Jennie Thorgren är en av de kvinnor som fått ett särskilt stipendium för att läsa till företagsledare. Men hon värjer sig mot att kalla det inkvotering.
– Det är väl bara bra att fler kvinnor kan bli Ica-handlare. Jag vet att problemet för några år sedan var att relativt många kvinnor gick BLU, men inte vidare till FLU. Vad det beror på vet jag inte. Kanske har det med självförtroende att göra.

Studieveckorna i Stockholm beskriver Jennie Thorgren som intensiva med prov och föreläsningar från morgon till kväll. Nyckeln till att klara studierna har varit noggrann planering.
–Som fyrabarnsmamma vet jag hur man planerar. Och barn och make vet vad som gäller. Säger jag att jag behöver en viss tid för att klara studierna, så får jag den tiden. Det finns de som tror att min familjesituation skulle vara ett hinder, men för mig känns det som tvärtom. Familjeliv är ju en fantastisk erfarenhet för att planera, organisera och ha ett bra ledarskap.
–För mig har det varit en drivkraft att visa att det går fast man kommer från en liten by i Norrlands inland och har varit kvar länge på samma jobb, säger Jennie Thorgren.

Vad händer nu efter ”examen”?
– Det blir lite att vänta och se. Det finns inga lediga butiker som väntar på oss utan det är ungefär som att söka ett jobb när någon Ica-handlare slutar.  Jag är beredd på att det kan ta allt från några månader till flera år.

Fakta: Utbildning och jämställdhet hos butikskedjorna

Axfood (229 butiker: Willys, Hemköp, Prisxtra):

Internutbildning: Axfoodakademien med utbildning till diplomerad butikschef och ett traineeprogram med årligen 12-14 deltagare för blivande butikschefer. Utbildningen ges endast till Axfood-anställda

Jämställdhet: 21 procent av butikscheferna är kvinnor. Målet är minst 40 procent 2015. Nådde 2010 målet att minst 40 procent av deltagarna på chefsutbildningar ska vara kvinnor.

Coop (370 butiker):Internutbildning: Utvecklingsgrupper för blivande chefer, två gånger per år, cirka 40 deltagare. Nystart i höst för butikschefsutbildningen Bra chefer. Den ges främst till Coopanställda och i vissa fall till anställda inom de detaljhandelsdrivande föreningarna.

Jämställdhet:
cirka 30 procent av butikscheferna i egenägda butiker är kvinnor. Målsättning att öka andelen till 40 procent med fokus på att en fler kvinnor ska bli chefer även för större butiker. Övervikt av kvinnor i ledarutbildningarna.

Ica (cirka 1 350 butiker):

Internutbildning: Arrangeras av Ica-skolan, en butiksledarutbildning och en företagsledarutbildning. Fem seminarietillfällen utspridda under knappt ett år kombineras med hemstudier. Ica-anställning ett krav för att gå utbildningarna.

Jämställdhet: 252 av totalt 1 537 Ica-handlare är kvinnor (16,4 procent). Fokus ligger på att öka andelen kvinnor i Ica-skolan. Fler kvinnor går företagsledarutbildningen med stöd av stipendier och andelen kvinnor som läser till butiksledare är strax under 50 procent.