Bakom sina coola solbrillor är bröderna Viktor och Felix Gustafsson märkbart fångade av berättelsen om livets mysterium. Så när som på fågelkvitter och trafikbrus är tystnaden andäktig när författaren Sara Gimbergsson läser högt och visar bilder ur Uno i mammas mage. Efteråt bjuds barn och föräldrar på saft och tårta under syrenerna. Några passar på att köpa någon av Saras böcker.

Vi befinner oss i en villaträdgård i Sävedalen utanför Göteborg. Gräsplätten är ganska liten eftersom 30-talshuset har byggts till i flera omgångar. Fastigheten hyser en butik som är något utöver det vanliga, nämligen Partille Bokhandel. Barnkalaset med Sara Gimbergsson är bara ett av bokhandelns många litterära evenemang som lockar kunder från när och fjärran.

Tårtorna är bakade av Hanna Nilsson, Handelsmedlem och anställd i butiken sedan 2004.
– I en oberoende bokhandel är man fri att jobba kreativt med evenemang, skyltning och kampanjer, säger hon och jämför med de mer inrutade sysslorna i centralstyrda kedjor som Akademibokhandeln.

På trappan vid ingången välkomnas kunderna av höjdhopparen och memoarskrivaren Patrik Sjöberg som pappdocka i tvåmetersklassen. Skyltfönstret har Hanna översållat med flaggor, serpentiner och ett handgjort studentplakat tillsammans med presentböcker och gosedjur inför stundande examensuppvaktningar.

Villan som efter tillbyggnaderna mäter 450 kvadratmeter rymmer någonstans mellan 20 000 och 30 000 böcker – ingen vet exakt eftersom lagret inte är datoriserat. Hylla efter hylla, rum efter rum lockar med läsupplevelser som går långt utöver topplistor och årets utgivning. Den som behöver guidning kan vända sig till Hanna Nilsson, examinerad litteraturvetare och passionerad bokälskare.

– Jag läser jättemycket! På pendeltåget, på lunchrasten och hemma. Det har jag nytta av i jobbet varje dag, säger Hanna som flitigt delar med sig av sina lästips på butikens Facebooksida och är med och väljer ut det hundratal böcker som ingår i dess egen läsecirkel.
Hanna Nilssons 75-procentiga tjänst ger en månadslön på knappt 16 000 kronor, vilket kan tyckas klent betalt för en lång akademisk utbildning. Men hon stortrivs.
– Det ger så mycket att få jobba med mitt stora intresse. Jag får utlopp för min kreativitet och mycket positiv respons från kunder.

Bilden bekräftas av två av butikens för dagen ganska få besökare. Elin Johansson och dottern Vera som botaniserar på barnboksavdelningen är stamkunder.
– Det är en fantastisk miljö och man får väldigt bra rekommendationer, säger Elin Johansson.
– Som ett bibliotek, tycker Vera.

Inredningen i Partille Bokhandel är franskinspirerad och spektakulär – från bistron som dignar av kokböcker till reseboksavdelningen i en underjordisk metrostation. Vid en stenlagd inomhusgata ramar en grön fasad in ställets huvudnummer: en kopia av den legendariska Parisbokhandeln Shakespeare and Company, där litterära giganter som James Joyce och Ernest Hemingway huserade under mellankrigstiden. Väggarna pryds av de stora författarnas porträtt, och Edith Piafs smäktande stämma från cd-spelaren förstärker den franska atmosfären.

Här arrangerar bokhandeln evenemang som författarbesök, Nobellunch, fransk afton och after work med boktips. Man kan trakteras med litterära menyer som Prousts madeleinekakor med lindblomste eller prova champagne med deckarskrivande vinexperten Kåre Halldén. Grupper kan boka skräddarsydda arrangemang och bokhandeln ordnar dessutom litterära resor, ofta till Paris.
– Böcker finns överallt, på Statoil eller här. Det vi erbjuder är litterära upplevelser, säger Eva Carlberg Larsson som tog över bokhandeln för två år sedan.

Hennes ambition är att driva den vidare i samma anda av vital kulturinstitution som de två grundarna Gunilla Ericsson och Margareta von Geijer utvecklat den till sedan starten 1985. Men förutsättningarna är tuffare i dag än under glansdagarna som de många tillbyggnaderna, den påkostade inredningen och det imponerande sortimentet vittnar om.

Statoilmacken runt knuten är knappast det allvarligaste hotet mot Partille Bokhandel. De senaste årens sjunkande omsättning beror snarare på två övergripande trender inom detaljhandeln. Den ena är den tilltagande koncentrationen till stora köpcentrum. I Partille representerad av flashiga jättekomplexet Allum som öppnade 2006 ett par kilometer från villan i Sävedalen, och som rymmer både en välsorterad Bokia och en outlet som slumpar ut böcker för 25 kronor styck. Den andra trenden är den växande handeln med böcker på internet, vars prisnivå den fysiska bokhandeln aldrig kan matcha.

Partille Bokhandels trumfkort i konkurrensen är kunskap, upplevelser och den fantasieggande miljön som förärat butiken en plats i guideboken Sveriges 100 märkligaste sevärdheter. Men även det har en baksida, konstaterar Eva Carlberg Larsson med en suck.
– Risken finns att man blir mer museum än butik. Vi har besökare som rest över halva Sverige, stannar i två timmar, tittar storögt och säger ”Åh så fint!” Men de köper inget. 

Hanna Nilssons bästa boktips

  •  Patrik Sjöberg & Markus Lutteman: Det ni inte såg. Välskriven, spännande och gripande.
  • Patti Smith: Just kids. Magisk läsupplevelse från 70-talets New York av en prisad rockpoet.
  • Nicole Kraus: Stora huset. Finurligt komponerad på flödande språk om utsatta människor.
  • Lucy Dillon: Ensamma hjärtan och hemlösa hundar. Mysig feelgoodbok, lättläst, rolig, varm.
  • Kate Mosse: Vintervålnader. Spöklik historia från franskt 20-tal med medeltidskopplingar.