På varma sommardagar löser personalen problemet med att gå ifrån och dricka vatten, och att sätta ut fläktar i butiken. På vintern har de som jobbar i kassan haft på sig jacka och handskar och stängt en av dörrarna för att det blåst kallt. En inte okej arbetsmiljö, tycker Arbetsmiljöverket som inspekterat butiken två gånger förra året och vid ett uppföljningsbesök i mars i år upptäckte att det inte blivit bättre.

Arbetsmiljöverket kräver nu av Rusta i Jönköping att det ska vara 20-26 grader där personalen vistas i butiken, vid kassan och i personalutrymmena. Och att man ska kunna jobba i kassan utan att det drar från in- och utgången.

Om inte åtgärder vidtagits före 1 september hotar böter på 100 000 kronor. Rusta hoppas nu att en ombyggnad av butiksentrén ska lösa problemen.

Varma butiker på somrarna är ett återkommande gissel för butikspersonal.
– Det är ett problem som brukar dyka upp, det är några per år som måste åtgärda det på ett eller annat sätt. Att det är varmt några dagar kan man tänka sig, men inte långvarigt. Jag tror många butiker har gamla ventilationsrör som sattes in när de inte hade lampor på samma sätt som i dag, och ventilation som inte underhålls, säger Stina Josefsson, ombudsman på Handels i Jönköping.

Facket uppmanar alla som tycker att det är för varmt på jobbet att mäta temperaturen morgon, middag och kväll på ställen där personalen vistas mest.

Undersök om det är över 26 grader

Varma arbetsplatser har många känt av på somrarna. Det finns ingen exakt tillåten temperaturgräns, men Arbetsmiljöverket rekommenderar att arbetsplatsen ska undersökas om det "varaktigt" är över 26 grader, om man har fysiskt lätt arbete. Däremot räcker det med tillfälliga åtgärder om det är runt 30 grader i en veckas tid, till exempel bordsfläktar och vädring.

Glöm inte att dricka vatten, och att undvika kaffe och te.