I juni ringde eller mejlade 945 personer till LO:s hjälptelefon, jämfört med 1 300 personer samma månad förra året. Några förklaringar till minskningen är att sommarjobben blivit färre, och att samtalen om gratis provjobb minskat. Men fortfarande är en bra bit av sommaren kvar och man uppskattar att samtalen kommer att öka.

De flesta som hör av sig jobbar inom Handels område. Det är fler kvinnor än män, de flesta är 18-19 år, vanligaste frågan handlar om lönen.

Medan antalet kontakter till LO:s centrala hjälptelefon har minskat, har Handels i sommarmeckat Visby ingen lugn och ro. Fler ungdomar än förra året har ringt expeditionen. Ombudsmannen Ann Marie Karlsson berättar om ungdomar som tjänar 45 kronor i timmen svart eller provjobbar utan någon lön alls, har långa arbetsdagar och svårt att ens få gå ifrån på toaletten.
– Det är det som vi drabbas av här, som en riktig sommarstad. I år är det fler oseriösa arbetsgivare som utnyttjar ungdomar. Det handlar om tillfälliga sommarbutiker och godisförsäljning på gator och torg, de sommarjobben som ungdomarna får, säger hon.
– Det är bra att de hör av sig. Synd bara att de inte gör det innan, så att vi kan informera om att de ska kräva anställningsbevis.

Eftersom de flesta som ringer inte är medlemmar gör facket inte mer än att informera om vad som är rätt och fel.

I Visby finns inte resurser att uppsöka arbetsplatser i sommartider, men många andra Handelsavdelningar är nu ute för att leta upp sommarjobbare på plats.

Fakta: LO:s hjälptelefon

Öppen för sjuttonde året

LO:s hjälptelefon är öppen året runt, men har extra bemanning under somrarna. I år är det för sjuttonde året i rad.
Främst unga sommarjobbare hör av sig, men också föräldrar och arbetsgivare. Man behöver inte vara med i facket, det kostar inget och man får vara anonym.
Förra sommaren hörde drygt 2 700 personer av sig. Flest kontakter kom från Stockholm, Västsverige och Skåne. Nästan hälften jobbade inom Handels och Hotell- och restaurangfackets områden.
Numret är 020-56 00 56.