Statistiken från LO-s hjälptelefon för sommarjobbare kommer först i mitten på september. Men Hanna Kriss på LO som är en av dem som ansvarat för hjälplinjen kan med säkerhet säga att de flesta som har ringt har varit inom handeln alternativt hotell och restaurang.
– Små kiosker, butiker och jordgubbsförsäljning, sådant som kanske bara är öppet över sommaren, där har det varit en hel del tveksamheter, berättar Hanna Kriss.

En flicka, vars pappa ringde in, hade blivit lovad 500 kronor för en dags jobb i en kiosk. När hon sedan jobbade ihop med en kompis fick hon bara tvåhundrafemtio. Flickorna fick dela på dagslönen.
– Och det var ju så klart inte ok, säger Hanna Kriss.

Om någon ringt in med ett problem får de oftast hjälp med att komma i kontakt med någon i sin lokala avdelning som sedan kontaktar arbetsplatsen. Tillsammans tar de reda på om det finns en möjlighet att reda ut problemet. Men många saknar anställningsbevis eller skrivet schema.
– Då är det svårt att göra något. Ungdomar har blivit lovade jobb muntligen och sedan har verksamheten hållit stängt på grund av regn eller så. Eller så säger arbetsgivaren att det bara varit provjobb eller praktik och så får de ingen lön. Då kan inte facket göra så mycket om det inte finns papper.

Joakim Petrusson representerar Handels och har också suttit och svarat i hjälptelefonen i sommar. Ett av de fall han minns bäst är en ung tjej som tillsammans med sina arbetskamrater upplevde sig trakasserad av sin arbetsgivare.
– Arbetsgivaren skällde helt enkelt ut dem för allt möjligt och betedde sig allmänt svinigt. Jag kontaktade sedan avdelningen där ombudsmannen bokade in ett möte med arbetsgivaren och tjejen som ringde in. Hur det gick sedan vet jag inte.

Joakim Petrusson fick intrycket av att det var något färre samtal den här sommaren än den förra. Men vad det kan bero på, om det stämmer, vet han inte.
– Det finns väl dem som vill ha det till att arbetsgivarna helt enkelt har skärpt sig. Men det tror jag inte. Ungdomar har det ganska kämpigt ute i arbetslivet, säger han.