Kappahls försäljning går sämre än önskat och i början av sommaren varslades 50 anställda om uppsägning. De som berörs är butiksanställda. På lagret i Mölndal tror man sig kunna ta till andra kostnadsbesparingar.
– Vi kan bara säga att det blir tufft. Vi är inte direkt överbemannade i dag, och kommer fortfarande att ha samma öppettider. Vi får sänka kraven, säger Melinda Hedström på Kappahl i Skellefteå som sitter med i företagets centralfackliga grupp.

Nu hoppas fack och företag att färre än 50 anställda behöver sägas upp.
– Till exempel genom att anställda kan tänka sig att flytta till våra nya butiker eller genom naturliga avgångar, som pension. Ett alternativ som är med i detta är att anställda går ner i arbetstid, säger Charlotte Högberg, informationschef på Kappahl.

Alla förhandlingar mellan fack och företag sker lokalt runt om i landet, men den centralfackliga gruppen motsätter sig alla planer på att dra ner på timmar för de redan många deltidarna i butikerna.
– Vi säger blankt nej till att dra ner på kontrakt. Det hoppas jag att alla säger. Vi strävar efter heltid, säger Melinda Hedström.

Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september. Då vet man också vilka butiker som berörs.

I dag jobbar 1 750 anställda i Kappahls nära 160 svenska butiker.