Efter att Expert köpt 30 av de 67 konkursade butikerna har drygt 350 av de runt 900 Onoff-anställda fått jobbet tillbaka, med en ny arbetsgivare.
– Det känns faktiskt bra. Det enda som är lite konstigt är att göra samma jobb i samma lokal, men i ett annat företag, säger Mikaela Björkblom, vars Onoff-butik i Skövde öppnat under Experts flagg.
Alla arbetskamrater fick jobba kvar, men några har valt att sluta. En del har dock fått gå ner i timmar.
– De flesta är ändå tacksamma över att fortfarande få göra det de gillar, säger Mikaela Björkblom.

I stort sett alla anställda från de 30 köpta Onoff-butikerna är återanställda. Några undantag har gjorts för till exempel installatörer, vilket inte finns i Experts butiker.
– Vi har anställt de allra allra flesta, säger Magne Solberg, vd Expert Sverige.
Om de får samma grundlön och antal timmar som tidigare ser olika ut från butik till butik. Vissa får lägre lön eftersom påslaget från ens lokala lönepott försvinner när man börjar en ny anställning. Men enligt Expert får de flesta en något högre grundlön, men lägre provision.

En del av de Onoff-butiker som inte sålts har lämnats tillbaka till hyresvärden, andra är fortfarande till salu, vissa lokaler har tagits över av andra företag. I till exempel Oskarshamn har elektronikkedjan Euronics köpt butiken och erbjuder jobb till de från Onoff som inte fått nytt.

Beatrice Nyström på Onoff i Luleå är en av dem som inte haft lika tur med ny ägare. Efter 14 år i butiken är hon arbetslös. Efter slutrean på 70 procent låstes dörrarna, de anställda fick lämna ifrån sig nycklarna, alla förlorade jobbet. De gamla arbetskamraterna har träffats några gånger för att ventilera sina känslor.
– Expert och Elgiganten finns redan i området och Media Markt öppnar till hösten. Så att köpa butiken var väl inte ens att fundera på för Expert, säger Beatrice Nyström.
– Det är klart ledsamt. Jobbet har följt med en hela livet, genom barnafödande och allt. Jag ser ändå detta som en möjlighet, funderar på att börja plugga.

Från Handels sida tycker man att konkursen skötts bra från alla parter.
– Det är trist att inte fler butiker togs över, men de som förlorar jobben är attraktiva som yrkessäljare, säger Jannika Fahlander, ombudsman på Handels förbundskontor.

Expert tar över 30 butiker

Borås
Falun
Farsta
Fältöversten, Stockholm
Halmstad
Hässleholm
Kalmar
Karlskrona
Katrineholm
Kista
Kristianstad
Kungsgatan, Stockholm
Lidköping
Mora
Motala
Nyköping
Sickla
Skövde
Södertälje
Trelleborg
Uddevalla
Uppsala
Varberg
Väla Norra, Helsingborg
Växjö
Ystad
Åkersberga
Ängelholm
Örnsköldsvik
Östersund

• Expert har nu drygt 200 butiker i Sverige.
• Företaget uppskattar att man efter köpet ökar sin svenska marknadsandel från nio till 12-13 procent.
• Köpesumman för Onoff-butikerna är hemlig.