Gabriel Wikström är nya ordförande för SSU.

 – Mördarens mål var att döda ”kulturmarxister”. Samma jargong möter man på nätforum som Flashback eller i tidningarnas kommentarsfält. Vi måste ta det på allvar och bli bättre på att ta debatten med de högerextrema, säger han och menar att inte minst Sverigedemokraterna bär ansvar för att debattklimatet om invandring hårdnat på senare år.

Själv blev han aktiv i SSU som 13-åring i Fagersta, en bruksort på dekis där unga socialdemokrater misshandlades av nynazister. I och med Norgetragedin har kampen mot främlingsfientlighet flyttat högre upp på SSU:s dagordning.

– Jag hoppas att vi kan kanalisera vår sorg och förtvivlan i ett ökat politiskt engagemang för ett öppet, mångkulturellt samhälle.

Ett första konkret steg blir att en grupp SSU:are åker till Norge för att hjälpa till i valrörelsen inför regionalvalen i september. De vill visa att massmördaren Anders Behring Breivik inte lyckats i sitt uppsåt att skada socialdemokratin.

– På kort sikt har socialdemokratin stärkts både där och här. Gemenskap och kämpaglöd växer när man är under angrepp. Samtidigt har mördaren tagit många liv som kunde ha blivit nyckelpersoner i framtiden.

Gabriel Wikström funderar över varför Socialdemokraterna tycks vara särskilt utsatta för hat.
– S har länge varit det ledande partiet. Invandringspolitiken har gjort socialdemokraterna till landsförrädare i vissa människors ögon. Mona Sahlin var dubbelt drabbad för att hon dessutom var kvinna.

Som ledare för SSU vill han påverka moderpartiet att satsa hårdare på en politik för bättre utbildning och fler bostäder. Han påminner om att SSU också är LO:s ungdomsförbund och vill ge facket en nytändning.
– Vi borde intressera oss mer för arbetsmiljö och arbetsrätt och lobba in fler unga på fackliga uppdrag. Vi måste också bli bättre på att försvara samverkan mellan facket och partiet, säger Uppsalastudenten som är medlem i Handels sedan sina år som politisk sekreterare åt S i riksdagen.

Tider av hot, hat och förändringar ställer extra krav på politiskt ledarskap. Gabriel Wikströms främsta förebilder på området är Olof Palme, Anna Lindh och de amerikanska bröderna John och Robert Kennedy.
– Alla var politiska ledare med förmåga att väcka hopp och entusiasmera människor.

SSU-basen är medveten om att politiker som förmår gjuta mod i sina anhängare ofta också väcker hat bland extremister. Kanske är det ingen slump att de fyra ledare han beundrar mest alla slutade som offer för mördare.