Efter 24 år på Coop Forum i Skara blev Jessica Sahlström avskedad från sin fasta anställning för något hon tror kan hända vem som helst.
– Jag har flera gånger undrat om jag är med i Dolda kameran. Det har känts så overkligt, säger hon.

I augusti förra året kallades hon in till ett möte med stormarknadschefen och kedjans stöldanalytiker. De hade hållit koll på henne under en tid, och ansåg sig nu ha bevis på att hennes man missbrukat personalrabatten. Rabatten får användas av familjen, men bara för köp till det egna hushållet. Coop menade att han hade brutit mot det eftersom han handlat för mycket mer än en tvåbarnsfamilj normalt gör, och använt ett tiotal olika kort. Detta måste Jessica Sahlström ha insett och var skyldig att larma om, enligt kontovillkoren.
– Vi höll på att färdigställa hallen och hade totalrenoverat köket. Eftersom jag jobbar på Coop Forum och Bygg är det naturligt att jag handlar där. Fönstren är därifrån, dörrarna, till och med brädfodret. Ibland kan jag titta på köket och känna att det nästan var synd att vi renoverade det.

Att hennes man handlade med flera olika kort menar hon bland annat berodde på att de bytte banker i den vevan. Några kort tillhörde dock mannens jobb. Jonas Karlsson, som han heter, sitter med oss. Han jobbar på ett behandlingshem för ensamkommande flyktingbarn och brukade handla mat dit på Coop. Han säger att han då drog Medmera-kortet för att kunna använda självscanningen. I och med det får man personalrabatt.
– Jag gjorde fel, det erkänner jag, men var inte medveten om att det var fel. Än i dag väntar jag på att Coop ska ringa och säga var jag ska sätta in pengarna jag fick i rabatt, säger han.
Enligt dem själva fick de drygt 230 kronor i månaden för mycket i rabatt under nästan 1,5 år.

Att sådant här kan inträffa är lätt hänt, tycker Jessica Sahlström. Dels för att det är svårt att hålla reda på vilka köp som gett personalrabatt eftersom rabatten inom Coop inte dras direkt vid köpet, utan redovisas på ett kontoutdrag och betalas ut en gång i månaden med viss eftersläpning. Dels för att hon tycker att reglerna inte kommuniceras tydligt.
– De säger att det står i personalhandboken på nätet. Den har jag läst en gång. Det är viktigt att alla är medvetna om vilka regler som gäller, och var de finns. Informationen når inte alltid fram.
– Och så har jag svårt att förstå att man ska straffa den som är anställd när det inte är den som har gjort fel.

Jessica Sahlström minns dygnet efter mötet som det värsta i sitt liv. Hon ringde sin man direkt. Han trodde att hon hade utsatts för rån och kom och hämtade henne.
– Att bli anklagad. Det var det värsta, säger hon.
Efter några dagar kom avskedet, i ett rekommenderat brev. Jessica Sahlström tänkte strida för att få komma tillbaka. Handels ombudsmän kopplades in och i oktober förra året stämde facket Coop i Arbetsdomstolen, AD. Innan AD hann ta upp ärendet kom parterna fram till en överenskommelse. Den är hemlig, men att Jessica Sahlström fick jobbet tillbaka bekräftas. Hon är evigt tacksam och har köpt röda konstgjorda rosor till de som stöttat. Samtidigt gnager tanken att de som inte är lika insatta som hon själv inte hade  vetat vilka vägar man kan gå när man känner sig felbehandlad.

Efter drygt sju månader och många möten med en arbetsgivare som inget hellre ville än att ha bort henne, började Jessica Sahlström jobba igen. Hon ville tillbaka eftersom hon trivs så bra.
– Kunder har hälsat mig välkommen, närmsta chefen och kollegorna har stöttat mig. I början var det kram varje dag. Det som jag tycker är lite konstigt är att ingen frågar något.
I dag tycker hon att det känns som om hon aldrig varit borta. Ingen klump i magen. I stort sett samma arbetsuppgifter som innan. Även om skuldfrågan aldrig prövades rättsligt känner hon att arbetskamraterna litar på henne.
– Jag har suttit och beställt massor virke i dag. Hade de inte litat på mig hade jag inte fått göra det.

Det här gäller på andra företag


Coops personalrabatt
har nyligen sänkts från tio till fem procent. Man får den genom att dra ett Medmera-kort i kassan. Rabatten gäller för anställda och hushållsmedlemmar över 15 år, för köp till det egna hushållet.

På H&M får anställda med minst tio timmar i veckan, och alla i hushållet (även barn), 25 procents rabatt på varor de köper till sig själva. Någon med en ansvarstjänst i butiken måste godkänna köpet.
-- Köper någon kläder den aldrig har på sig eller plagg i många olika storlekar börjar man fundera på om personen inte använder allt själv. Misstänker man något vänder man sig till säkerhetsavdelningen.
-- Det är inte vanligt med missbruk, men det händer. Jag vet ingen som blivit avskedad, utan man har blivit av med rabatten eller blivit tillrättavisad, säger Agneta Ramberg i H&M:s centralfackliga grupp.
Som nyanställd får man information om vad som gäller, och det finns skriftligt.
-- Så ingen kan säga att de inte vet.

Alla anställda på Ikea, och deras partners (inte barn), får 15 procent rabatt när de handlar för eget och familjens bruk.
-- Missbruk kan leda till att man blir av med rabatten. Är det grovt, som bedrägeri, kan det bli aktuellt med avsked, men det är inget som står skrivet någonstans.
-- Jag har aldrig under mina fackliga år haft problem med detta, har inte hört om det på något Ikeavaruhus, säger Therese Möller i företagets centralfackliga grupp.
Hon berättar att missbruk kontrolleras genom att företaget får listor över alla personalköp. En ansvarig på varje varuhus följer månadsvis upp det.

Ica ger fem procent personalrabatt till fastanställda, provanställda och de som har vikariat på minst sex månader. Till vem eller vad man handlar spelar ingen roll, enda kravet är att man betalar med Icas bankkort. Icas presstjänst säger att kontroller sker med automatik, att man inte haft problem med missbruk, och vill därför inte svara på vad som skulle hända då.