Hälften av böckerna på lagret i Spånga i nordvästra Stockholm tillhör Norstedts förlagsgrupp som ingår i KF Media. I juni nästa år flyttas Norstedts lager till Förlagssystem i Falun som då ska ha tagit över all logistik åt KF Media. De 66 anställda går just nu och väntar på besked om hur många som ska varslas om uppsägning.
– Inget är klart men det går många rykten. Vi misstänker att de flyttar all verksamhet till Falun, säger Ernesto Silva Silva som är Handels klubbordförande på Spångalagret.

Förlagssystem äger Liber Distribution sedan 1 september. Enligt Förlagssystems vd Per-Olof Hamrin kommer lagret i Spånga finnas kvar tills vidare, men ingen vet vad som händer på längre sikt.

Liber Distributions vd Sven Sjölin räknar med fortsatt verksamhet i Stockholmsområdet även om det kan bli aktuellt att överge Spångalagret. Han kan i dag inte säga hur många anställda som kommer att sägas upp.
– Vi tittar just nu på möjlighet att få nya uppdrag som ersättning för Norstedts. Men ett antal medarbetare kommer att varslas under hösten eller vintern, säger Sven Sjölin.

Förlagssystems nya centrallager i Falun invigdes tidigt i våras och har under sommaren drabbats av svåra inkörningsproblem som fått lösas med hjälp av extra skift och inhyrd arbetskraft. I mars nästa år ska en utbyggnad av lagret stå klar för att kunna hantera de extra volymer som tillkommer i och med uppdraget åt KF Media. Där ingår Norstedts förlagsgrupp, Akademibokhandeln och e-bokhandeln Bokus.