– Det känns som om vi är här på nåder. Men man kan ju inte tacka nej heller. Man behöver jobb och tackar man nej får man inte heller stämpla. Man sitter i en rävsax. Jag letar jobb men…Dessutom kan man knappast säga att det är arbetsbrist, så jag förstår inte varför vi sades upp, säger Ann-Greth Jillhag, 59 år, som efter 9 år på företaget sades upp men som alltså jobbar kvar som visstidsanställd.

I slutet av förra året drog Halens tillbaka sitt varsel på 125 personer. Då hade 24 personer redan sagts upp, 12 från lagret Cellbes och 12 från lagret Halens. Men redan i våras stod det klart att de uppsagda kommer att behövas. Drygt hälften av de uppsagda, som inte pensionerats eller hittat annat jobb, fick då en visstidsanställning som sträckte sig över sommaren. Nu har anställningen förlängts igen. Denna gång är budet oktober ut.

En annan av de uppsagda är Eiler Magnusson.

– Vad är alternativet? Att inte ha något jobb? Jag har fyllt 60 år och är inte direkt attraktiv på arbetsmarknaden. Några tjänster borde verkligen kunna räddas. Då behåller man ju också kompetensen. Vi har ju att göra och företaget fortsätter att hyra in. Man skulle också kunna se över möjligheten att göra en bra deal med dem över 63 år, säger han.

Även på Cellbes är de visstidsanställda oroliga.

– De undrar om det blir fler förlängningar, om de kommer få tillbaka jobben eller hur det ska bli, säger Ann-Cathrin Carlström, klubbordförande på Cellbes.

Matthias Fink, vd för Halens, säger att företaget hade att välja på att antingen förlänga de uppsagdas visstidsanställning eller ta in fler inhyrda. Och då valde företaget tillsammans med de anställda och facket att förlänga de uppsagdas visstidsanställning.

– Men det är inte bra att fortsätta att förlänga månadsvis. Det är inte bra för våra anställda och då är det inte bra för företaget. Vi kommer inom de närmaste veckorna att besluta om de kan bli kvar och då under en längre tid, säger Matthias Fink.

Om Halens fortsätter att förlänga de uppsagdas visstid kommer fackklubbarna agera.

– Då kommer vi kräva att de tillsvidareanställs, behovet finns ju, säger Satu Bogdanoff, klubbordförande på Halens.

I samma veva som visstidsanställningarna förlängdes beslutade även Halens att skrota planerna på att slå ihop de två arbetsplatserna, Halens och Cellbes.

– Eventuellt kommer arbetsuppgifter att flyttas mellan de två arbetsplatserna, men ingen anställd kommer bli av med jobbet på grund av det, säger Matthias Fink.

Fakta om Halens:

Består av två varumärken

Halens är ett postorderföretag som består av varumärkena Cellbes och Halens. De säljer kläder, hemtextil, möbler, hemelektronik och  skönhetsartiklar.