– Det är jätteobehagligt. Vi är besvikna och kränkta. Vi visste inte att de fanns där. Nu undrar man: finns det fler? I kväll ska vi ha ett möte där vi ska bestämma hur vi ska gå vidare med detta, säger Yvonne Lundberg som är butikens klubbordförande.

Det var i förra veckan som det avslöjades att övervakningskameror satts upp i lunchrummet som Hemköp och bageriet vägg i vägg delar.
Här ställs överblivna varor ut som anställda hittills fått ta av. Men det är inte längre tillåtet och i förra veckan portades en bagerianställd från att handla på Hemköp efter att ha blivit filmad när hon tog ett kexpaket. Det var i samband med detta som personalen blev medvetna om att de övervakades.

På Hemköp säger informationschef Maria Nobel att Handels centralfackliga grupp informerats och att kamerorna sattes upp för att man skulle få bukt med svinnet i butiken. Kamerorna satt uppe i två veckor, men är nu borttagna.

– Det är tydligt formulerat vad personalen får ta av till fikat och vad man måste betala för. Vi var tvungna att ta till denna extrema metod. Men vi glömde att meddela dem som vistas i lokalerna att kameror sattes upp. Och det beklagar vi djupt, säger Maria Nobel.

Men enligt Jaana Pålsson som är ombudsman på Handels i Östersund är det inte motiverat att sätta upp gömda övervakningskameror för att komma till rätta med svinn.
– Personalen ska informeras. Vad Hemköp gjort är djupt kränkande. De har ju till och med satt ut lockbeten i lunchrummet. Det är inte ok. Och Hemköp har inte gjort en ordentlig förhandling med Handels. Vi accepterar inte att de satt upp kameror. Katastrof, säger Jaana Pålsson.

Hon fick reda på att övervakningskameror funnits i lunchrummet i fredags och tog då kontakt med Hemköps regionchef. De ska nu träffas i slutet av oktober för att diskutera händelsen.

Handelsnytt har sökt den ansvariga personen i Handels centralfackliga grupp utan resultat.

Personuppgiftslagen ger skydd

Övervakning måste meddelas berörda

Genom personuppgiftslagen, PuL, skyddas personers rätt till integritet.  I detta fall där kameror satts upp i ett personalutrymme gäller personuppgiftslagen.
Tillsynsmyndighet är Datainspektionen. Det är till Datainspektionen som anmälan om brott mot PuL ska göras.

Enligt PuL, har den som sätter upp en kamera skyldighet att tala om att det sitter en kamera på området.  Det som spelas in får sparas, men med hänsyn till personuppgiftslagen ska materialet sparas så kort tid som möjligt. Enligt Datainspektionen kan det högst röra sig som några veckor.