Det är på allvar. Men så har hon varit med länge. Hon vet vilka hon pratar om och varför hon säger som hon gör. Det var under sin föräldraledighet för 37 år sedan som hon kom i kontakt med organisationen Verdandi, arbetarnas socialpolitiska organisation. Sedan 33 år är hon fast anställd. Nu på hösten arbetar hon mestadels med administrativa uppgifter, men hon rycker även in på organisationens HVB-hem, som erbjuder boende för ungdomar som av olika anledningar inte kan bo hemma. Just denna höst jobbar även Lena Melchersson och hennes kollegor med att starta upp en ny Verdandi-avdelning som ska ligger i bostadsområdet Klockaretorpet inne i Norrköping. Annars är det somrarna som är den intensivaste jobbperioden. Då anordnar Verdandi lägerverksamhet för familjer som behöver semester, men inte har råd.

Trots att Lena Melchersson genom åren träffat många som befinner sig i vad som i dag brukar benämnas som ”utanförskapet” säger hon att det blivit värre. Mycket värre.
– Folk är fattiga. Riktigt fattiga. Och det syns. På kläder, i munnen. Man orkar inte engagera sig i sin familj men framför allt inte i sina barn. Fler söker sig hit nu, säger hon.
Till årets sommarlägerverksamhet sökte ett 90-tal Norrköpingfamiljer. Alla fick inte plats. Många av föräldrarna har varit i kontakt med Verdandi när de var små.
– Man får följa många personer genom livet. Jag får vara en del av och ett stöd i deras liv. Det gör också mitt jobb så fantastiskt. Särskilt kul är det ju förstås när det går bra, säger Lena Melchersson.

Genom sitt fönster ser hon Bråvikens vatten och färjan som transporterar människor mellan Säter och Skenäs. Utsikten är bra att ta till när hon behöver något vackert i sin närhet. För hon träffar även många som det inte gått bra för än.
– Jag har pratat med unga människor som undrar varför de ska gå upp på morgonen. Det är ju ändå ingen som märker om de inte gör det. Utan jobb och därmed försörjning är man ingen.
Därför har Lena Melchersson inte svårt att förstå sommarens upplopp i England. Kravallerna började i Tottenhamn när en fredlig demonstration mot polisens metoder urartade och övergick i plundring av butiker. Plundringen spred sig sedan över England.
– Samhället har förändrats. Vad gör man i dag när man känner att man inte är någon? Jo, man snor ett par gympaskor.  Det säger en del om vårt samhälle. Vi måste bli medmänniskor, säger hon.

Fotnot: Verdandi som är en ideell organisation som arbetar mot missförhållanden i samhället och hjälper människor att stärka sina egna och andras livsvillkor. Organisationen finansieras av bidrag från olika fonder och kommuner. Verdandi i Norrköping har två fast anställda.

Lena Melchersson

Ålder: 61 år.
Bor: Vikbolandet, en halvö som avgränsas av Norrköping i norr och Söderköping i söder.
Aktuell med: Jobbar med att starta upp en ny Verdandiavdelning i Norrköping.