– Det är lugnare nu, det känns tryggt att gå till jobbet. Vi hoppas det håller i sig, detta skickade nog en signal om att man inte kan göra hur som helst, säger Linda Lundberg, skyddsombud i butiken.

För två veckor sedan larmade konsumentföreningen Coop Nord om att situationen på Coop Nära i Jörn utanför Skellefteå var så allvarlig att man övervägde att tillfälligt stänga. En mindre grupp narkotikapåverkade personer hotade personalen, snattade och stal. Arbetsgivaren kunde inte garantera de anställdas säkerhet.

Kjell Edlundh, Coop Nords informationschef, säger att läget lugnat ner sig för att polisen ökat sin närvaro och Migrationsverket gått in och betalat en väktare till butiken, eftersom det antas vara personer från deras asylboende som legat bakom problemen. Inga vakter finns längre på plats.
– Det akuta skedet är över, men vi tar ställning dag för dag, säger Kjell Edlundh.
Migrationsverket har också omplacerat några av de boende.

Ingen av de anställda har skadats fysiskt, men stöket har påverkat på andra sätt.
– Stämningen i butiken har varit obehaglig och hotfull. Man vet inte vad de kan hitta på. Jag har varit hemskt spänd, även på min fritid. Detta har påverkat hela livet de senaste veckorna, säger Linda Lundberg.

Läs tidigare artikel