Enligt företagsavtalet får Coop inte hyra in mer än sammanlagt 10 procent av sin personal under ett år. På lagret i Bro anser klubben att Coop överstigit det och hyrt in mycket mer. I drygt ett år har därför förhandlingar pågått där klubben kräver skadestånd på 250 000 kronor för överträdelsen. Nu är de centrala förhandlingarna avslutade.  Coop och facket är inte överens.

– Vi medger att vi har gjort fel. Men vi är inte överens om formerna för hur vi löser tvisten, säger Marika Hjelm Siegwald, informationschef för Coop Logistik.

Hon menar att det inte bara handlar om att komma överens om storleken på skadeståndet och betala det, utan att lösa grundproblemet. Hur det ska göras vill inte Marika Hjelm Seigwald gå in i detalj på.

I stället för att betala det skadestånd på 250 000 kronor som facket föreslagit har Coop Logistik bland annat erbjudit sig att rusta upp de anställdas gym. Gymmet skulle enligt Jyrki Koivisto ha rustats upp i alla fall.

– Det här är en väldigt viktig fråga. Om de kan bryta mot de här reglerna utan att behöva betala ut ett ordentligt skadestånd är ju avtalet inte mycket värt, säger Jyrki Koiviso, som nu hoppas att Handels ska ta beslut om att stämma Coop.

Enligt Handels ombudsman på avdelningen i Stockholm, Fredrik Ståhlberg, är fallet glasklart.
– Så fort protokollet kommit in från förhandlingen kommer jag hemställa till förbundet om att vi stämmer, säger han.