– Det känns bättre, men det går inte att säga förlåt och så ska det vara glömt. Förtroendet är borta. Vi blev så kränkta av att bli filmade utan att veta om det, säger Yvonne Lundberg, klubbordförande på Hemköp i Östersund.

I början av oktober fick personalen reda på att det suttit dolda övervakningskameror i deras lunchrum som de delar med bageriet vägg i vägg.  I lunchrummet ställs överblivna varor ut som anställda hittills fått ta av.  Men det är inte längre tillåtet. I början av oktober portades en bagerianställd från att handla på Hemköp efter att ha blivit filmad när hon tog ett kexpaket. I samband med detta upptäckte personalen övervakningen.

Hemköp menar att kameraövervakningen behövdes på grund av svinn.

– Men vi glömde att meddela personalen. Det beklagar vi djupt, säger Maria Nobel, informationschef på Hemköp.

På Hemköp försöker man nu återuppbygga upp förtroendet hos de anställda. Man har bett personalen om ursäkt och regionchefen har hälsat på. De anställda får också en form av skadestånd – bland annat en resa inom Sverige med övernattning och exempelvis ett teaterbesök. Det är de anställda själva som valt detta istället för en summa pengar var i skadestånd.

– Företaget har tagit till sig kritiken. Men de har en hel del att göra för att få tillbaka sitt förtroende bland de anställda, säger ombudsmannen Jaana Pålsson som företrätt de anställda.